Obraz Polska ve světě trpí, podle ministra je obětí pomluv, lží a stereotypů

20. červenec 2016

Polská konzervativní vláda minulý týden oznámila záměr založit nadaci, která bude financována státními společnostmi. Chce tak propagovat polský stát ve světě.

Podle polského ministra státního pokladu Dawida Jackiewicze je Polsko zemí s velkými ambicemi, ale stalo se obětí pomluv, lží a stereotypů šířených zahraničními veřejnými osobnostmi a médii.

Obraz Polska ve světě hodnotí britský deník Financial Times. Pro vládu bude potřeba více než státem podporované PR kampaně k tomu, aby se polští spojenci přesvědčili, že vládnoucí konzervativní strana respektuje lidská práva, demokratické státní zřízení a budování právního státu.

Polsko se odklání od západních spojenců

Před časem přijaté zákony týkající se boje proti terorismu, soudnictví nebo médií totiž spíše podporují dojem jiný. A to ten, že strana Právo a spravedlnost demokratické hodnoty buď nechápe, nebo o ně moc nedbá a nerespektuje je. A to platí i pro předsedu strany Jaroslawa Kaczyńského, který představuje skutečnou moc ve straně a v zákulisí ovládá také kabinet.
Tragickým důsledkem soudobé situace je, že Polsko, které bylo po konci komunistické epochy dlouhou dobu jednou z nejjasnějších hvězd na demokratickém nebi střední i západní Evropy, se nyní řadí mezi země, které nejrychleji ustupují od zvoleného kurzu.

Tři zákony, tři zklamání

Jako příklad uveďme protiteroristický zákon, který byl schválen v červnu. Ten povoluje bezpečnostním složkám státu sledovat i odposlouchávat cizince bez soudního povolení až po dobu tří měsíců. Dovoluje také zadržovat civilisty po dobu dvou týdnů bez sdělení obvinění, jen na základě neurčité možnosti, že se podílejí na teroristické činnosti. Politici ze strany Právo a spravedlnost tyto zákony navrhli, aniž by se poradili s odborníky v oblasti lidských práv a svobod.

Za dokonalý nelze považovat ani zákon týkající se polského ústavního soudu. V jeho pravomoci je posuzovat, zda jsou předkládané zákony v souladu s ústavou. Zákon byl narychlo schválen parlamentem vedeným Kaczyńského stranou Právo a spravedlnost krátce předtím, než americký prezident Barack Obama a ostatní spojenci přiletěli do Varšavy na summit Severoatlantické aliance na začátku července. Obama u příležitosti summitu ve Varšavě oprávněně vyjádřil polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi obavy o stav v zemi.

Barack Obama

V době oslav nového roku prosadila vláda třetí zákon, kterým převzala dozor nad veřejnoprávním televizním vysíláním vláda, čili strana Právo a spravedlnost. Vládnoucí strana navíc nasadila své přívržence do nejvyšších vrstev vedení polské televize a více než 160 žurnalistů dalo nebo dostalo výpověď. Nechtěli se totiž podřídit "politickému zjednání pořádku v médiích", jak tento proces sami nazývají.

Obraz Polska ve světě potřebuje zdokonalit

Kvůli výše zmíněným novým zákonům se Polsko od evropských spojenců stále více vzdaluje. Přestože by nyní mělo mít silný zájem na dobrých vztazích s Německem, Francií i ostatními zeměmi unie, i v souvislosti s brexitem. Zahraniční politika Polska by neměla být založena na tom, že se bude družit s maďarským neliberálním ministerským předsedou Viktorem Orbánem nebo že bude spoléhat na americkou vojenskou oporu v Severoatlantické alianci.

Představitelé strany Právo a spravedlnost, což je synonymum pro současnou polskou vládu, se nemýlí ve svém názoru, že obraz Polska ve světě potřebuje zdokonalit. Ovšem poškozování právního státu a demokracie není ten nejlepší z prostředků, uzavírá deník Financial Times.

autor: thk
Spustit audio