Akce BALVAN: dealeři rozváželi drogy za 19 milionů korun sanitou

20. červenec 2016

Pervitin v hodnotě 19 milionů korun vyrobili dva muži, které zadržela policie na Příbramsku při akci s krycím názvem BALVAN. Jak vyšetřování ukázalo, dealeři vozili nejen drogy ale i chemikálie, sloužící k jejich výrobě, sanitkou.

Varnu měli v garáži rekreačního objektu na Příbramsku. Na samotnou distribuci drog si obstarali sanitku a jeden z nich i oděv záchranáře včetně doplňků od nášivek až po boty. „Byli velmi precizní, nezapomněli ani zfalšovat průkaz zdravotníka,“ potvrdila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Čtyřicetiletý muž sanitku řídil a jeho čtyřiatřicetiletý komplic si hrál na pacienta. Tím se chtěli vyhnout policejním kontrolám.

Policie našla i samopal s tlumičem

Policie oba muže sledovala několik měsíců. Na jejich zadržení se podílela i zásahová jednotka. „ Při několika domovních a nebytových prohlídkách bylo nalezeno kromě kompletní varny a chemikálií i půl kilogramu pervitinu, pět střelných zbraní, z toho tři nelegálně držené včetně samopalu s tlumičem i optikou, a dále 500 kusů střeliva. Samozřejmě bylo zajištěno i sanitní vozidlo, kterým vše potřebné přepravovali,“ dodala mluvčí.

Mladší z mužů byl již delší dobu v celostátním pátrání kvůli spáchání obdobného trestného činu. Policisté ho proto dopravili do věznice. Druhý muž, jak se ukázalo, usedl za volant, i když měl blokovaný řidičský průkaz, protože dosáhl 12 bodů. Případ si nakonec kvůli velkému rozsahu převzali kriminalisté Středočeského kraje. „ Oba muži jsou obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a za to jim hrozí osm až dvanáct let ve vězení,“ uzavřela mluvčí.

autor: von
Spustit audio