Kdo povede UEFA po Platinim? Zatím jsou tři kandidáti, favoritem je Slovinec Čeferin

Evropský fotbal začíná hledat nástupce Michela Platiniho. Právě ve středu je uzávěrka na podávání kandidatur na post předsedy Evropské fotbalové unie UEFA. Zájemci jsou zatím tři a jméno vítěze může mít velký vliv třeba i na podobu Ligy mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý předseda UEFA Michel Platini

Bývalý předseda UEFA Michel Platini | Zdroj: Reuters

„Ve volbách stojí zkušenost proti poměrně nezatíženému, perspektivnímu funckionáři,“ představuje generální sekretář fotbalového svazu Rudolf Řepka prezidenta slovinského svazu Aleksandra Čeferina.

„Každopádně už teď na povrch vyplývá, že má výraznou podporu Východu – Ruska, Turecka, Řecka a celého Balkánu –, ale také se pro něj vyslovují severské země,“ říká Řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Rudolfa Řepky, generálního sekretáře Fotbalové asociace České republiky, se asociace zatím nerozhodla, pro koho bude hlasovat

Z muže, o kterém jste možná ještě neslyšeli, je rázem minimálně černý kůň zářijových voleb. I proto, že ho lze nazvat pokračovatelem linie bývalého šéfa evropského fotbalu Michela Platiniho a jeho spojence, teď nejvyššího muže fotbalu světového Gianniho Infantina.

Tedy: otevírání lukrativních soutěží jako mistrovství Evropy a Liga mistrů menším zemím a klubům. Jenže to, co vyhovuje většině kontinentu včetně Česka, není tak úplně příjemné a výnosné pro Anglii, Španělsko nebo Německo a jejich kluby, které by se definitivně mohly odhodlat k vytvoření vlastní alternativy Lize mistrů.

„Určitě by to nemělo být tak, že prezident, který pochází z poměrně malé členské asociace, bude hrát hru malých, kteří mají stejný hlas jako velcí. Když nebudou velké kluby spokojeny, osamostatní se a vytvoří vlastní soutěž, k níž inklinují už dlouho,“ dodává generální sekretář FAČR.

Asociace se dosud setkala právě jen se Slovincem Čeferinem. Další dva kandidáti a zástupci vyspělých fotbalových zemí Španěl Ángel María Villar a Nizozemec Michael van Praag ji ještě nekontaktovali, a tak Řepka zatím nechce mluvit o jejich vizích ani o tom, koho nakonec budou Češi volit.

Jan Suchan, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme