Šlachta se mýlí. Že se změny dotknou jedné živé kauzy, víme od začátku, reaguje Chovanec

Robert Šlachta nemá pravdu. O tom, že případ úniků informací z živých kauz Bereta nebude moci vyšetřovat nová Národní centrála proti organizovanému zločinu, jsme věděli od začátku. V reakci na ostrou kritiku bývalého šéfa protimafiánského útvaru to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Šlachta v úterním rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu prohlásil, že vedení policie a ministr vnitra v souvislosti s policejní reorganizací lhali, když tvrdili, že se nedotkne živých kauz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Milan Chovanec (fotokoláž)

Robert Šlachta a Milan Chovanec (fotokoláž) | Foto: Filip Jandourek, Michal Jindra

"O jednom konkrétním případu, který si vyžádá změnu policejního orgánu, se ví od počátku. Dle mých informací došlo v této věci mezi dozorujícím státním zástupcem a policií k dohodě. Pan Šlachta se tedy ve svých vyjádřeních mýlí," řekl Chovanec Zpravodajskému webu Českého rozhlasu.

Chovanec: Živých kauz se změny nedotknou

Reorganizaci, tedy spojení ÚOOZ (protimafiánského útvaru) a ÚOKFK (protikorupčního útvaru), podle Chovance policie konzultuje se státními zástupci. "Zachování kontinuity vyšetřování živých kauz je pro nás absolutní prioritou, systém proto policie nastavila tak, aby se živých kauz negativně nedotkl," zopakoval Chovanec.

Informaci o tom, že kauzu Bereta nebude moci nový útvar vyšetřovat, přinesla ČTK. Získala ji z podkladů pro jednání vlády k srpnovému otevření elitní policejní centrály. Materiál zmiňuje tři možnosti, jak by vyšetřování citlivého případu mohlo pokračovat.

„ Když si vezmete jejich měsíc stará prohlášení, že se to v žádném případě nedotkne žádných živých kauz... Zrovna této kauzy se to ale dotkne naprosto jasně, řekl v úterý Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Robert Šlachta. “

Podle plánů vedení policie případ převezme buď inspekce, jiný policejní útvar, nebo trestní řízení povede státní zástupce. „Ve všech variantách je zabezpečen mechanismus, podle kterého bude umožněno, aby na kauze i nadále pracovali ti zpracovatelé, kteří ji řeší v současnosti," stojí v podkladech.

Exředitel ÚOOZ, který odešel na protest proti změnám v policii, se do jejího vedení a ministra vnitra opřel v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu právě po uveřejnění informace o kauze Bereta. "Jejich proklamace, že se to (policejní reorganizace) nemá dotknout ničeho, byla lež. Teď vidíte, že tvůrci tohoto nesmyslného projektu lhali," uvedl mimo jiné.

Prezidium: Šlachta nemá aktuální fakta

Vedení policie nicméně stejně jako Chovanec tvrdí, že živých kauz se změny nedotknou. Šlachta navíc podle něj nemá čerstvé informace. "K osobním názorům pana Šlachty, které nevycházejí z aktuálních faktů, se vedení Policejního prezidia vyjadřovat nehodlá. Vyšetřování případu Bereta bude i nadále efektivní, nestranné a bude vedeno ku prospěchu věci," vzkázal náměstek Zdeněk Laube přes mluvčí prezidia Jitku Macalíkovou.

Obvinění kvůli únikům ze živých kauz čelí detektiv protikorupční policie Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a celník Pavel Šíma. Podle policie měli zjišťovat a vynášet informace z vyšetřování živých kauz, například Nemocnice Na Homolce. Všechny začal stíhat protimafiánský útvar ještě pod vedením Šlachty, i když podle obecné příslušnosti měl spadat pod Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme