Namísto vyhoštění tříletý zákaz demonstrací, odvolací soud zmírnil trest pro Ševcova

Ruský anarchista Igor Ševcov nemusí opustit Česko. Odvolací soud zrušil dvouletý trest vyhoštění, který mladík původně dostal za pomoc při posprejování zdi ruzyňské věznice. Místo toho mu ale pražský vrchní soud na tři roky zakázal chodit na sportovní a společenské akce. Včetně těch, které pořádá anarchistické hnutí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igor Ševcov

Igor Ševcov | Foto: Matěj Schneider | Zdroj: Český rozhlas

U soudu Ševcov ústy svého obhájce tvrdil, že by raději šel do vězení, než aby byl vyhoštěný. Mírnější verdikt ale nakonec příliš neocenil. „Demokratická země mi zakázala chodit na anarchistické demonstrace a účastnit se běžeckých maratonů asi,“ řekl Ševcov.

Advokát Pavel Kožoušek ale rozhodnutí odvolacího soudu považuje za úspěch. Přesto zváží dovolání. „Mohli zakázat účast na anarchistických sdruženích 10 let a dostal 3 roky. Po poradě s klientem uvidím, co dál."

Žalobkyně se ohledně dovolání nevyjádřila. Před verdiktem ale trvala na trestu vyhoštění. Původně žalobci Ševcova vinili i z útoku zápalnými lahvemi na dům ministra obrany. Pro nedostatek důkazů ale mladíka soud prvního stupně zprostil obžaloby.

Tříletý zákaz se vztahuje na "manifestace, demonstrace, pochody a veřejná shromáždění" anarchistických hnutí. Druh trestu se obecně nazývá "zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce", uložit ho lze až na deset let.

Případ ruského studenta a anarchisty Igora Ševcova se vrací před soud

Číst článek

Ševcovovi příznivci na chodbě soudu | Foto: ČTK

ČTK, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme