Němečtí vyšetřovatelé mají pochybnosti o identitě útočníka z Würzburgu

Vyšetřování útoku sekerou ve vlaku u Würzburgu převzalo německé nejvyšší státní zastupitelství v Karlsruhe. A to kvůli podezření, že sedmnáctiletý Riaz Ahmadzai byl skutečně členem teroristické organizace Islámský stát, nejen jeho sympatizantem. Kromě toho zůstává nadále nejasné, zda útočník opravdu pocházel z Afghánistánu, jak uvedl německým úřadům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník ve vlaku u bavorského Würzburgu napadl cestující. Na místě zasahují záchranné služby

Útočník ve vlaku u bavorského Würzburgu napadl cestující. Na místě zasahují záchranné služby | Foto: Christian Schwarz / RADIO PRIMATON

Při vyhodnocování videa, které se objevilo na internetu a které je podle odborníků autentické, zarazil vyšetřovatele jazyk útočníka.

Jeho paštunštinou se mluví jak na afghánské, tak pakistánské straně. Ovšem u některých výrazů používá atentátník pákistánské varianty.

Je možné, že se jako Pákistánec mohl v Německu vydávat za Afghánce, aby si zvýšil šance na udělení azylu.

Podle ministra vnitra Thomase de Maiziera proti tomu mluví skutečnost, že Riaz Ahmadzai požádal o sloučení rodiny. Jeho příbuzní žijí podle žádosti v Afghánistánu.

Ministr připomněl, že možným impulzem pro útok byla zpráva o smrti jeho přítele, který zemřel v Afghánistánu.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme