Ruští atleti stále netuší, jestli jejich příprava není zbytečná. Rozhodne se dnes

Pozornost celého sportovního světa směřuje 15 dní před startem olympijských her na břeh Ženevského jezera. Ve švýcarském Lausanne se totiž rozhodne o tom, jestli budou ruští atleti moci závodit na olympiádě v Riu. Navíc na verdikt arbitráže čeká i mezinárodní olympijský výbor, který chce Rusko potrestat za státem řízený doping.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

„Jsem optimistka, měla jsem dost času říct, co jsem potřebovala, pozorně mě vyslechli a všichni doufáme, že to dopadne dobře,“ drží ruské atlety v naději světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevovová.

Po jednom ze slyšení Mezinárodní sportovní arbitráže prohodila pár slov směrem k novinářům. Ikona ruské atletiky podala společně se 67 krajany hromadnou žalobu proti rozhodnutí Mezinárodní atletické federace o vyloučení ze všech soutěží. A po zrychleném řízení by verdikt měl padnout dnes.

„Musíte ten doping prokázat každému jednotlivě, a pokud by někdo nebyl usvědčen, nebyl odsouzen, neměl svůj proces a všechny obranné prostředky na obhajobu, tak si myslím, že pokud by podal žalobu, tak by se mohl přes tu právní cestu dostat,“ říkal už na jaře jeden z rozhodců Mezinárodní sportovní arbitráže Jan Šťovíček o možném soudu, aniž by tehdy věděl, že kauza zajde tak daleko.

A ať už právníci rozhodnou jakkoli, pro atlety to bude hodně těžké, protože skoro do poslední chvíle netuší, jestli jejich příprava není zbytečná, což teď po další šokující zprávě Světové antidopingové agentury platí pro všechny ruské sportovce.

„Nesoudím ani na jednu stranu, ale soudím tu stranu, že se to mělo řešit před dvěma měsíci, protože ještě by teoreticky nejhorší varianta dopadla tak, že ruští sportovci nepojedou a ta místa budou prázdná, protože tam už se to nedá nahradit žádným dalším.“

A badmintonista Petr Koukal ví, o čem mluví, když se definitivně dostal na hry v Riu 17 dní před jejich startem. Podle předsedy Ruského olympijského výboru Alexandera Žukova MOV rozhodne o možném vyloučení Ruska z olympijských her až v neděli.

Jakub Marek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme