Trump zpochybnil obranu členů NATO před Ruskem. Klade si podmínky

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump ve středu v rozhovoru pro deník New York Times zpochybnil automatickou obranu členů NATO. Američané by podle něj měli poskytnout vojenskou pomoc pouze tehdy, pokud napadený člen aliance plní své závazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sjezd republikánské strany v Clevelandu. Donald Trump a jeho žena Melania

Sjezd republikánské strany v Clevelandu. Donald Trump a jeho žena Melania | Zdroj: Reuters

Donald Trump vytváří tlak na spojence v NATO. „Éra americké štědrosti je u konce,“ uvedl Trump před nominačním projevem, který přednesl ve středu na republikánském sjezdu. Je prý třeba znovu definovat, co znamená být partner USA.

Spojené státy podle něj financují alianci desítky let. A právě finanční příspěvky by podle něj měly hrát klíčovou roli v otázce vzájemné obrany členů Severoatlantické aliance.

„Pokud splní své závazky, odpověď je ano,“ odpověděl Trump na otázku ohledně obrany pobaltských států před případným útokem Ruska.

NATO chce vojáky v Pobaltí a podporuje Ukrajinu. Kreml mluví o nepřátelských signálech

Číst článek

Na nedávném summitu NATO ve Varšavě přitom aliance deklarovala, že odpoví rázně na jakoukoli agresi ze strany Ruska. Rozhodnuto bylo i o rozmístění praporů NATO právě v Pobaltí.

Vojáci USA budou základem praporu v Polsku, Britové v Estonsku, Kanada v Lotyšsku a Německo v Litvě. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga prapory, které budou na místě od příštího roku, zůstanou ve východní Evropě tak dlouho, jak bude třeba.

„Tyto prapory budou robustní a vícenárodní. Dají jasně najevo, že útok na jednoho člena bude považován za útok na celou alianci,“ řekl Stoltenberg 8. července na tiskové konferenci ve Varšavě.

Kreml označil závěry schůzky NATO jako nepřátelský signál. Rusko prý v reakci na ni posílí své jednotky na hranicích se zeměmi NATO.

New York Times, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme