Angelina Jolie je opravdová. Práce s ní je vlastně děsně nudná, říká humanitární fotografka Líba Taylor

21. červenec 2016

Humanitární fotografie je dnes nejpopulárnější snímek, po kterém sáhnou všechny agentury. Ne vždy jim ale podle fotografky a dokumentaristky můžete věřit. Na druhou stranu, věřit můžete „krásné holce“ Angelině Jolie.

Jako humanitární fotografka projela Líba Taylor svět křížem krážem. Spolupracovala s UNICEF, WHO nebo třeba s UNHCR (Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky). Při cestě Afrikou se potkala i s americkou herečkou Angelinou Jolie, mezinárodní vyslankyní dobré vůle.

Pracuje 24 hodin denně

„Vzpomínám na to moc ráda. Ale práce s Angelinou je vlastně děsně nudná. Pracuje totiž 24 hodin denně,“ říká fotografka. Není to ten druh celebrity, která za velkého hukotu někam přijede, pak se o tom něco napíše a druhý den už o tom nikdo neví.

Angelina Jolie a William Hague (UNHCR; Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) v Africe (Nzolo camp)

„Angelina si s lidmi povídá klidně i hodiny. Je opravdová, a tak dokáže zviditelnit dosud neviditelnou situaci, o které sice všichni víme, ale odmítáme ji vidět.“ Herečka svou roli prý bere hodně vážně, vydělala už dost peněz a je rozhodnuta se o ně se světem podělit.

Humanitární fotky jsou žádané podvrhy

Líba Taylor se dlouhá léta věnovala humanitární fotografii. „Tento způsob práce se opravdu zcela proměnil. Dnes se totiž víc spoléhá na lidi, kteří tam jsou jako turisti, než na profesionální fotografy.“ Humanitární fotografie je tak dnes určitě nejpopulárnějším druhem snímku, který má i velkou sílu.

Vzpomeňte si na fotky uprchlíků, kteří prožívají útrapy cesty. Profesionálka ale varuje: „Pokud takovou (neprofesionální) fotku použije nějaké zpravodajství, tak si ale musí být vědomi, že mohou zachycenou situaci lehce překroutit. Skutečnost mohla být úplně opačná.“

Humanitární fotografie Liby Taylor
autoři: lup , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.