Kolektivní trest platí, ruští atleti nebudou startovat na OH v Riu, rozhodla arbitráž

Na olympijských hrách v Riu de Janeiru nebudou startovat ruští atleti. Rozhodla o tom sportovní arbitráž CAS ve švýcarském Lausanne. Zamítla 68 odvolání proti kolektivnímu trestu od mezinárodní federace IAAF za rozsáhlý dopingový skandál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: ČTK

„Jsem rád, že byla podpořena naše pravidla a snaha o čistý sport, ale není to důvod k oslavě. Nedělám atletiku kvůli tomu, abych někomu zakazoval sportovat. Naším hlavním cílem je spolupracovat, ne někoho vylučovat,“ řekl předseda federace IAAF Sebastian Coe.

Antidopingová agentura WADA odstartovala kauzu loni v listopadu, kdy vydala zprávu o systematickém dopingu v Rusku.

Mezinárodní atletická federace vyloučila ruské atlety a své rozhodnutí ještě dvakrát potvrdila. Rusové nesmí závodit na mezinárodních soutěžích už více než půl roku.

Arbitrážní soud odvolání zamítl se zdůvodněním, že atleti nemůžou soutěžit, pokud je jejich svaz suspendovaný, což dále platí. Výjimky může udělit jen Mezinárodní atletická federace na základě individuálních žádostí a splnění přísných pravidel.

Stěpanovová dostala jako první ruská atletka šanci závodit v Riu

Číst článek

To zatím udělala jen v případě Julie Stěpanovové a dálkařky Darji Klišinové, které nežijí v Rusku a podrobují se dopingovým kontrolám mimo tamní systém.

„Rozhodnutí CAS mě mrzí. Bohužel byl stanoven precedens pro kolektivní vinu. Rozhodnutí bylo politické a bez právního základu. Zvažujeme, jaké další kroky podnikneme“ řekl ruský ministr sportu Vitalij Mutko. Ruská mluvčí ministerstva zahraničí na něj navázala a označila verdikt CAS za "zločin proti sportu".

Tyčkařka Jelena Isinbajevová, která chtěla bojovat o třetí olympijské zlato, reagovala slovy: „Pohřeb atletiky.“ Zároveň na svém instagramu uvedla: „Aspoň si všichni ti pseudo-čistí atleti můžou oddechnout a získat pseudo-zlaté medaile. Vždycky se báli naší síly.“

„Opravný prostředek je jen žaloba ke švýcarskému federálnímu soudu, ale to by trvalo tak dlouho, že už se o tom nedá uvažovat,“ uvedl pro Českou televizi sportovní právník Jan Šťovíček.

Spokojenost s rozhodnutím arbitrážního soudu vyslovil také předseda WADA Craig Reedie. „Není to o trestání některých sportovců za činy druhých. Je to o ruské federaci, která nedokáže dodržovat světový antidopingový kodex,“ řekl Reedie. „A je nezbytné zajistit, aby všichni sportovci soutěžili za stejných podmínek,“ dodal šéf WADA, který už v pondělí vyzval MOV, aby vyloučení celé ruské výpravy z her v Riu zvážil.

K citlivému tématu ruského dopingu se vyjádřil i nejrychlejší muž planety a atletická superstar Usain Bolt.

„Nemám na to žádnou speciální reakci - je to prostě smutné. Ale pravidla jsou pravidla. Dopingové prohřešky jsou teď opravdu vážné. Když někdo podvádí, tak je dobrou zprávuu, že s tím někdo něco dělá. Myslím, že to hodně lidí vystraší a vyšle to do světa silnou zprávu, že atletika chce čistý sport,“ prohlásil Bolt.

Verdikt CAS bude mít zřejmě vliv i na rozhodování Mezinárodního olympijského výboru. Ten bude v neděli rozhodovat o zákazu účasti v Riu pro celé Rusko. Jedná se o 387člennou výpravu.

Ruské ministerstvo sportu totiž podle nezávislé komise antidopingové agentury WADA krylo od roku 2011 doping svých sportovců a zaměňovalo vzorky. O trestu by se mělo rozhodnout nejpozději v úterý.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme