Řecko odsoudilo turecké vojáky za nelegální vstup. Jejich azyl se řeší

Řecký soud dnes odsoudil osm tureckých vojáků, kteří vrtulníkem uprchli v sobotu na území Řecka, k dvouměsíčnímu vězení s tříletým odkladem. Všichni požádali o azyl, a dokud nebude tato otázka vyřešena, budou ve vazbě. Informovala o tom agentura AP. Odsouzeni byli za nelegální vstup do Řecka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká policie přivádí k soudu jednoho z tureckých důstojníků

Řecká policie přivádí k soudu jednoho z tureckých důstojníků | Zdroj: ČTK

Ankara žádá o jejich vydání, aby je mohla postavit před soud kvůli jejich roli během pokusu převzít v Turecku moc. Vydávací řízení je podle řeckého tisku zablokované žádostmi o azyl.

Ve skupině vojáků, kteří v sobotu přistáli v přístavu Alexandrupolis na severovýchodě země, jsou dva majoři, čtyři kapitáni a dva četaři. Všichni v Řecku podali žádost o azyl, protože se obávají o svou bezpečnost a bezpečí svých rodinných příslušníků.

Právě s ohledem na zahájené azylové řízení tak nyní soud nemůže rozhodnout o jejich vydání, verdikt ohledně udělení azylu by měl padnout v první polovině srpna.

Všichni popírají, že se účastnili puče, ale jeden z nich dnes řekl, že vzhledem k rozsáhlým armádním čistkám, které nyní běží v Turecku, se bojí vrátit. Ankara o nich hovoří jako o "teroristech".

"Chtěli jsme do Bulharska, Rumunska nebo do Řecka, nakonec jsme zvolili Řecko," řekl v úvodu dnešního jednání jeden z obviněných.

Řecký premiér Alexis Tsipras už v sobotu, několik hodin po nezdařeném puči, vyjádřil podporu demokraticky zvolené turecké vládě. Řekl také, že případ Turků, kteří požádali o azyl, bude řešen rychle a v souladu s mezinárodním právem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme