Jiří Leschtina: Zdanění restitucí jako lánský puč č. 2

21. červenec 2016

Blíží se krajské volby a nastal čas na nehynoucí český evergreen všech kampaní – na útok proti církvi. Tentokrát se ho přičinlivě chopil jihočeský hejtman a sociální demokrat Jiří Zimola svým návrhem na dodatečné zdanění církevních restitucí.

Co by ale způsobil zákon, který jihočeská koalice ČSSD a komunistů doručila do Poslanecké sněmovny, a k němuž vláda na svém středečním zasedání nakonec nepřijala žádné stanovisko?

Byl by to výsměch spravedlnosti, v jejímž jménu stát vrací církvím majetek, ukradený komunisty. Ale také by došlo k degradaci naší právní kultury na úroveň patrnou spíš na východ od hranic Evropské unie.

Zákon o církevních restitucích totiž s žádnou daní z vráceného majetku nepočítá. Pokud by chtěla Sobotkova vláda takovou daň zpětně vypsat, musela by jednostranně vypovědět smlouvy, které stát v návaznosti na zákon uzavřel s církvemi. Což by znamenalo naprosté zpochybnění právní jistoty v zemi.

Okamžitě by se objevily otázky: Kdo bude další? Bude se danit pouze majetek navrácený církvím nebo všech restituentů, které komunistický režim připravil o majetky? To všechno jsou důvody, proč by Ústavní soud musel smést zdanění restitucí ze stolu. Což jistě ví i hejtman Zimola.

Laciné sbírání politických bodů

Vyobrazení Panny Marie v Malých Svatoňovicích

Proč ale potom s něčím takovým přichází? Vždyť jistě také ví, že zpětné zdanění církevních restitucí by bylo nepřijatelné pro lidovce. Jejich přijetí by takřka jistě vedlo k pádu Sobotkova kabinetu.

Odpověď nám může dát i poohlédnutí, kdo vlastně Zimolův návrh podporuje. Je to především Michal Hašek, jenž zdanění restitucí úspěšně prosazuje mezi dalšími hejtmany, sdruženými v Asociaci krajů. Zpravodajem zákona ve sněmovně bude předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc, který již avizoval, že doporučí poslaneckému klubu, aby hlasoval pro zdanění restitucí.

Trio Zimola, Hašek, Tejc byli společně s Milanem Chovancem po sněmovních volbách postavami tajné lánské schůzky, jež vyústila v pokus o svržení šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. A pokud teď prosazují (za intenzívní podpory prezidenta Zemana) návrh, který může vyhodit Sobotkův kabinet do povětří, pak je těžké zaplašit pocit, že lánský puč má pokračování.

Však také premiér reagoval nezvykle ostře a Zimolův návrh odsoudil jako laciné sbírání politických bodů. Smutné je, že stejně laciným způsobem sbíral body Sobotka coby volební lídr do sněmovny, když ČSSD rozpoutala proti přijatému restitučnímu zákonu zavilý boj a vyvěsila billboardy zobrazující hrabivé ruce prelátů, natahující se po měšci s penězi.

Pokud tedy nyní hejtman Zimola namítá, že návrhem na zdanění restitucí plní jen volební slib sociálních demokratů, je to trefa do terče. A Sobotka může přemýšlet o tom, že příliš radikální populismus také může pozřít toho, kdo jako předseda strany voličům podbízivé sliby garantoval.

Spustit audio