Chovanec chce změny v komunálních volbách. Variantou je i přímá volba starostů

Pravidla přepočítávání hlasů v komunálních volbách by se mohla změnit. Ministerstvo vnitra ve spolupráci se Svazem měst a obcí předloží do tří měsíců návrh, který s tím počítá. Dohodl se na tom šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD s předsedou svazu Františkem Luklem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

Jednou z diskutovaných variant je podle ministra vnitra i přímá volba starostů. „V našem zájmu je, aby voličské hlasy nepropadaly, v našem zájmu je, aby obce vedli opravdu lidé, kteří mají nejsilnější mandát od občanů,“ uvedl Chovanec.

„A to je ta cesta, kterou jsem se dnes rozhodli společně vydat, abychom byli schopni do legislativního procesu předložit návrh, který bude mít oporu u většiny obcí v České republice,“ dodal. Na ministerstvu kvůli tomu vznikne pracovní skupina.

Svaz měst a obcí chce, aby se výsledky voleb víc odrážely v zisku za jednotlivé mandáty v rámci zastupitelstev. V současnosti se podle svazu absolutní počty získaných hlasů v přepočtu na mandát smazávají.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme