Letos už 7 mrtvých. Počet nehod malých letadel v Česku roste

Střety letadel s ptáky, komplikace při špatném počasí nebo třeba nedostatek paliva k doletu na ranvej. To jsou problémy, se kterými se stále častěji potýkají piloti malých letadel nad Českem. Loni řešili inspektoři z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod 866 případů. Letos čekají, že jich poprvé bude přes 1000.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nedaleko Hosína spadlo do rybníka malé letadlo

Nedaleko Hosína spadlo do rybníka malé letadlo | Foto: HZS Jihočeského kraje

Piloti od ledna do konce června nahlásili o polovinu víc incidentů než za stejné období loni. Zhoršení letecké bezpečnosti za tím ale šéf leteckých inspektorů Pavel Štrůbl nevidí. Podle něho se totiž častěji hlásí i méně závažné incidenty.

„Uvedu jeden příklad. V loňském a letošním roce vzrost počet srážek ptáků s letadly," řekl Pavel Štrůbl, ředitel Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Loni řešili inspektoři z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod 866 případů, zjistila Evelyna Kulíšková

Letos v Česku zemřelo při leteckých neštěstích sedm lidí. To je o tři víc než za první pololetí roku 2015. Podle Štrůbla ale počet obětí od roku 2003 nepřesáhl deset ročně. Podle inspektorů jde často o piloty nebo pasažéry malých letadel, kteří nedodrží pravidla, neodhadnou počasí nebo prostě jen riskují. Opilí ale bývají jen zcela výjimečně.

„Staly se ty události, je to zcela zřídka. Je to stejný dopad jako při řízení motorového vozidla - zneschopnění člověka, ať už návykovými látkami nebo alkoholem," poznamenal letecký inspektor Stanislav Suchý.

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod funguje od roku 2003, kdy se vyšetřování nehod oddělilo od Úřadu pro civilní letectví. Kromě zjišťování příčin havárií se zabývá vypracováním závěrů a bezpečnostních doporučení k předcházení leteckým nehodám.
(zdroj: ČTK)

Poslední velké letecké neštěstí se u nás stalo v roce 1975, kdy při pádu letadla v Praze-Suchdole zahynulo 79 lidí.

Desítky nehod parašutistů

Inspektoři vyšetřují také nehody parašutistů. Od letošního dubna do června inspektoři zaznamenali skoro 60 nehod parašutistů. V Klatovech se kvůli chybě při sestupu smrtelně zranila žena ze Švédska.

Podle vyšetřovatelů pozorovala jiného parašutistu, včas nesnížila rychlost a prudce narazila do země. V prvním čtvrtletí roku se pak při seskoku zabil také muž z Belgie. Selhal mu padák.

Soutěž parašutistů v přistání na pontonu, Sloup v Čechách: soutěžící parašutista | Foto: Tomáš Mařas

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme