Slavie nedopustila katastrofu. Porazila Tallinn 2:0 a zůstává v pohárové Evropě

Fotbalisté pražské Slavie odvrátili proti Levadii Tallinn hrozbu vyřazení z evropských pohárů. Estonského soupeře porazili v Edenu 2:0 a po výsledku 1:3 z prvního zápasu postupují do další fáze kvalifikace o Evropskou ligu. Na postup se domácí hráči hodně nadřeli. O góly se postarali kanonýr Milan Škoda a čerstvá slávistická posila z Trenčína Gino van Kessel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost fotbalistů Slavie po postupu do dalšího předkola Evropské ligy

Radost fotbalistů Slavie po postupu do dalšího předkola Evropské ligy | Zdroj: ČTK

Po sedmi letech se vršovický tým probojoval do evropských pohárů. Slávistům ale první utkání v Estonsku hrubě nevyšlo. I přes množství šancí dokázali vstřelit pouze jedinou branku. Daleko efektivnější soupeř využil chyb slávistické obrany a skóroval třikrát.

Hned od začátku zápasu dávali domácí hráči jasně najevo, že chtějí potvrdit slova stopera Jiřího Bílka, který se chtěl vrátit ke hře z konce minulé sezony. Několikrát se do úniku dostal Gino van Kessel, který potvrdil svou rychlonohost.

Nejprve nedokázal najít v přesilové situaci nabíhajícího Zmrhala. Napodruhé už to ale vyšlo a v 10. minutě poslal Slavii do vedení právě po van Kesselově přihrávce útočník Milan Škoda.

Ve 21. se o vzruch na hřišti postaral do té doby nejlepší ze slávistů záložník Levan Kenia. Ten vyslal na branku Levadie nepříjemnou střelu, která měla gólové parametry. Brankář hostů ale míč perfektně vyrazil.

Před koncem poločasu se do veliké šance dostal výborně hrající Kenia, který se protáhl do pokutového území Tallinnu a z úhlu ohrozil brankáře Lepmetse. Do šaten se hráči obou týmů odebrali za stavu 1:0 pro Slavii.

„Zápas se vyvíjí úplně jinak než ten první. Oni pořád brání a my si vytváříme víc šancí než u nich. Ve druhé půli musíme přidat góly a rozhodnout. Měli jsme čtyři nebo pět šancí. Ale věřím, že po poločase to zvládneme,“ prohlásil o poločase záložník Slavie Tomáš Souček.

Na začátku druhé půle oba týmy nepředváděly dvakrát atraktivní fotbal. Přítrž se tomu snažil učinit Milan Škoda, který se na hranici pokutového území pokusil o akrobatické zakončení á la Xherdan Shaqiri. Škodovy nůžky ale působili spíše komicky než efektivně.

Po následném rohu se do balonu ve vápně Tallinnu opřel Josef Hušbauer, ale opět nechal pouze vyniknout gólmana hostů.

V 67. minutě se opět ukázala nová akvizice pražského klubu. Van Kessel si naskočil na pěkný Mihalíkův centr a hlavou poslal Slavii do dvougólového vedení. Při zakončení se ale slávistická posila zranila. Do zápasu místo Kessela naskočil Antonín Barák.

Ve zbytku zápasu stačil jen zahrozit domácí Kenia, který odehrál vynikající utkání. Další branku ale slávisté nepřidali. Hosté z Tallinna ani jednou přímo neohrozili domácího brankáře Pavlenku a s evropskými poháry se loučí. Slavia porazila Levadii Tallinn 2:0.

Odveta 2. předkola fotbalové Evropské ligy:

Slavia Praha - Levadia Tallinn 2:0 (1:0)

Branky: 10. Škoda, 68. Van Kessel. Rozhodčí: Nicolaides - Charalambus, Georgiu (všichni Kypr). ŽK: Van Kessel - Antonov, Gatagov. Diváci: 14.856. První zápas 1:3, postoupila Slavia.

Sestavy:

Slavia: Pavlenka - Mikula, Bílek (75. Ngadeu), Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Van Kessel (70. Barák), Kenija, Zmrhal (61.Mihalík) - Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Levadia: Lepmets - Podholjuzin, Morozov, Tabi Manga, Gando - Kaljumäe (80. Raudsepp), Antonov - Luts, Mirančuk, Kobzar (80. Gatagov) - Hunt. Trenér: Prins.

Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme