Útočník z Nice měl společníky, oznámil prokurátor. Policie vyslýchá 5 podezřelých

Jednatřicetiletý vrah tuniského původu Mohamed Bouhlel měl při atentátu v Nice komplice. Prokuratura vyšetřuje, jaký podíl na zabití 84 lidí mělo pět podezřelých. Týden po útoku soud rozhodl nechat podezřelé ve vazbě. Prokurátor je podezírá ze zločinného spolčení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie (ilustrační foto)

Francouzská policie (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Sám pachatel útoku Mohamed Bouhlel se podle prokurátora Francoise Molinse spojil s dalšími 5 komplici a vytvořil zločineckou skupinu. Tu tvořili 4 muži a jedna žena.

Tři z nich jsou původem z Tuniska a dva podezřelí pocházejí z Albánie. Je jim 22 až 42 let. Zatím o nich tajná služba nevedla žádný záznam. Bouhlelovi pomáhali jeho čin připravit a podporovali ho v jeho záměrech. Prozradila je hlavně komunikace jejich mobilními telefony.

Prokuratura také zjistila, že se pachatel na čin připravoval více než rok. Už loni v létě si totiž pořizoval snímky z oslav 14. července a vytipovával si místo útoku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzská prokuratura zadržela pět kompliců útočníka z Nice. Tři ze zadržených jsou původem z Tuniska, dva další z Albánie

Podle prokurátora si atentátník v uplynulém roce téměř 1300krát telefonoval s jedním z pětice zadržených. V telefonu útočníka se také našla textová zpráva od tohoto člověka se zněním „Nejsem Charlie, jsem rád, že se Alláhovi vojáci vrátili, aby dokončili práci."

Věta „Jsem Charlie“ (Je suis Charlie) byla hojně užívaná po loňském teroristickém útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo jako vyjádření solidarity s oběťmi a odsouzení atentátu.

Bolest, moc bolesti. Je těžké se usmívat, zní z Nice týden po tragédii

Číst článek

Molins rovněž řekl, že ve sklepě jednoho ze zadržených policie objevila útočnou pušku kalašnikov. Vyšetřovatelé zatím nevědí, za jakým účelem podezřelý zbraň držel.

Na promenádu v Nice, kde se zločin stal, lidé pokládají květiny | Foto: Reuters

Pavel Novák, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme