Francie chce zakázat kultovní značky cigaret, které mají příliš 'sexy' název

Značky cigaret jako Lucky Strike, Gauloises nebo třeba Gitanes by brzy mohly zmizet z pultů francouzských trafik. Podle francouzské ministryně zdravotnictví Marisol Tourainové jsou jejich názvy příliš lákavé. Tabákové firmy kvůli tomu chtějí jednat s francouzským premiérem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouření

Kouření | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Tourainová tak přitvrzuje v boji proti kouření a cílí na marketing tabákových firem. Podle francouzského deníku Le Figaro se ministryně chystá prosadit zákaz značek, které evokují úspěch, ženskost nebo třeba maskulinitu.

Zákaz by se měl týkat i výsostně francouzských značek cigaret, jako jsou Gauloises nebo Gitanes, s více než staletou historí, které kouřili třeba existencialisté Albert Camus nebo Jean Paul Sartre.

Obrázky nemocí způsobených kouřením budou na cigaretách odrazovat od 7. září

Číst článek

Fotku bez charakteristické cigarety byste těžko hledali také třeba v případě hudebníka Serge Gainsbourga. Zákaz by se neměl vyhnout ani značkám, jako jsou Marlboro Gold, Lucky Strike, Voque a Fortuna.

Uniformní krabičky

Ministryně chce zákaz prosadit i přesto, že Francie už v květnu zavedla neutrální cigaretové krabičky bez loga s uniformní barvou, velikostí i písmem. Obsahují ale odstrašující obrázky dopadu tabáku na zdraví. Staré krabičky se pouze doprodávají.

Ministerstvo zdravotnictví už poslalo tabákovým společnostem kritéria, podle kterých chce značky cigaret posuzovat. Tourainová vychází z direktivy EU, která zakazuje, aby tabákové výrobky obsahovaly prvky, které vzbuzují chybný dojem spojený s jistými charakteristikami.

Podle Světové zdravotnické organizace kouření ve Francii ročně způsobí 78 tisíc úmrtí. Čtyři tabákové firmy už se už kvůli návrhu obrátily na francouzského premiéra Manuela Vallse a požádaly ho o schůzku.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme