Z vězení vyhrožoval exmanželce smrtí. Policie však lékaře Bartáka stíhat nemůže

Dvanáctiletý trest za terorizování asistentek lékaře Jaroslava Bartáka neodradil. Jak zjistil Zpravodajský web Českého rozhlasu, telefonicky, dopisy i osobně měl vyhrožovat bývalé manželce. Vyplývá to z rozsudku, jenž kdysi vlivného lékaře v červnu nepravomocně potrestal dalšími 15 lety za plánování vražd a vydírání několika dalších lidí. Z vydírání exmanželky se nicméně lékař před soudem zpovídat nebude. Nejdříve na něj sice podala trestní oznámení, posléze ale otočila a souhlas ke stíhání exmanžela stáhla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka

Soud vynesl rozsudek v kauze lékaře Jaroslava Bartáka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Barták měl na exmanželku velmi nevybíravě tlačit a vyhrožovat jí prakticky ihned poté, co v létě 2013 nastoupil za mříže. "V období od 1. 9. 2013 do 30. 4. 2014 ve věznici v Liberci zasílal své bývalé manželce větší množství dopisů, v níž jí naznačoval a vyhrožoval zabitím jí i jejímu případnému milenci s tím, že má připravený značný finanční obnos, který použije na znepříjemnění jejího života," popisuje rozsudek z letošního června, který Zpravodajský web Českého rozhlasu získal pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím.

Vynucoval si návštěvy

Lékař si podle něj dokonce u bývalé manželky vynucoval návštěvy ve věznici. "V rámci kterých jí též vyhrožoval, že až ho brzy pustí na svobodu, odcestuje do zahraničí i se synem, přičemž jí ukazoval při návštěvách různé osoby, které tam sedí za vraždu, že se bude divit a podobně," líčí justiční dokument Bartákovy nevybíravé praktiky.

Exmanželka na něj kvůli nim podala trestní oznámení, po němž začali detektivové lékaře loni v lednu stíhat, avšak státní zástupce musel případ v prosinci utnout. "Pro přečiny nebezpečné vyhrožování a nebezpečné pronásledování bylo trestní stíhání Jaroslava Bartáka zastaveno pro nepřípustnost," potvrdil mluvčí Okresního státního zastupitelství v České Lípě Ondřej Morkovin.

Nakonec ke stíhání nedala souhlas

Bývalá Bartákova manželka totiž otočila a nakonec nedala ke stíhání souhlas. A bez něj zákon neumožňuje pokračovat. "V tomto řízení byla poškozenou a současně matkou nezletilého syna obviněného. Tento souhlas nejprve společně s podaným trestním oznámením udělila, avšak později, po zahájení trestního stíhání, jej vzala zpět," vysvětlil Morkovin.

„ Trestní stíhání pro přečiny nebezpečné vyhrožování i nebezpečné pronásledování proti tomu, kdo je osobou, vůči níž by měl poškozený jako svědek právo odepřít výpověď, lze zahájit a v již zahájeném trestním stíhání pokračovat pouze se souhlasem poškozeného. “

Dalšímu soudu nicméně lékař prozatím odsouzený celkem na 27 let neunikne. V prosinci 2013 se údajně pokusil podplatit dozorce věznice Stráž pod Ralskem 10 tisíci korunami, aby anonymně zavolal na jisté telefonní číslo. V únoru 2014 pak policisté zadokumentovali dva hovory exmanželce, které měl Bartákovi umožnit jeho tehdejší advokát. Barták je kvůli tomu u českolipského soudu obžalován z podplácení, maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí dalších šest let. V případu dosud soudce nenařídil hlavní líčení.

Zpravodajský web Českého rozhlasu se snažil získat také stanovisko Bartákovy současné obhájkyně Hany Riedlové, přes asistentku však vzkázala, že případ nechce komentovat. Nereagovala ani na otázky zaslané e-mailem. Manželé Bartákovi se rozvedli v roce 2011, kdy lékaře policie stíhala kvůli terorizování mladých dívek.

Celkem si má prozatím odsedět 27 let

Jaroslav Barták si odpykává dvanáctiletý trest za sexuální nátlak na své někdejší asistentky v letech 2006 až 2011. Vyžadoval od nich sex, osahával je, a když se mu nechtěly podvolit, znásilňoval je a někdy omračoval chemikálií v pití. Dívkám vyhrožoval likvidací a oháněl se kontakty na mocné.

Prozatím nepravomocně potrestal liberecký soud lékaře dalšími 15 lety za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí. Oběťmi se měli stát někdejší šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, pražský advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Likvidaci měl Barták chystat již ve vězení a použít na ni chtěl spoluvězně. Další soud Bartáka čeká kvůli nedovolenému telefonování exmanželce z vězení a pokusu podplatit 10 tisíci vězeňskou stráž. V tomto případě mu hrozí až šest let. Stíhání za vydírání bývalé manželky musela policie zastavit.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme