'Poslanecké trafiky' řeší Králová. Soudkyně, která už o Nagyové rozhodovala

Případ takzvaných trafik pro poslance, ve kterém jsou obžalováni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho žena Jana Nečasová, dříve Nagyová, a někdejší vysoce postavený úředník Roman Boček, bude posuzovat soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Informoval o tom dnes server Česká justice. Králová už dříve zprostila Nečasovou a další obžalované viny ze zneužití vojenské tajné služby ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Fuksa, Jana Nagyová, Petr Tluchoř

Ivan Fuksa, Jana Nagyová, Petr Tluchoř | Foto: Český rozhlas

„Věc byla elektronickým systémem přidělena této soudkyni,“ řekla webu mluvčí soudu Alena Novotná.

Králová řešila i první z případů kolem Nagyové, který se dostal před soud, a který se týkal údajného zneužití vojenské rozvědky. Soudkyně v něm loni v květnu vynesla osvobozující rozsudek, podle kterého se trestný čin nestal.

Verdikt však vyvolal diskuse a někteří politici postup žalobců kritizovali. Věc bude řešit odvolací senát.

Obžalobu na Nečase, Nečasovou a Bočka kvůli podplácení poslanců funkcemi podali žalobci tento týden. Nečasovou současně obžalovali z krácení daní za luxusní dary.

Případ trafik je další z trestních kauz kolem Nagyové (nyní Nečasové), které v roce 2013 vedly k pádu Nečasova kabinetu.

Kauza začala o rok dříve, kdy se vládní koalici nepodařilo ve Sněmovně zvrátit senátní veto balíčku daňových změn. Vedle opozice hlasovalo proti i šest poslanců ODS, mezi nimi i Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř, kteří později složili poslanecké mandáty a umožnili tak schválení balíčku. Šnajdr a Fuksa vzápětí dostali lukrativní pozice ve státních firmách.

Jana Nečasová figuruje jako obžalovaná spolu s lobbistou Ivem Rittigem i v případu údajného vyzrazení utajované informace z Bezpečnostní informační služby.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme