Svět není v dobré kondici, říká ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek

22. červenec 2016

„Debata o uprchlické krizi je bezesporu jiná – není tak intenzivní, není tak emotivní, je klidnější, což je samozřejmě dáno tím, že počty uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, dramaticky klesly,“ říká ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek.

Paradoxní podle něho je, že u nás je uprchlíků extrémně málo a přesto se v České republice debata o nich vyostřila. Podle jeho názoru se zlepšila situace v otázce množství informací, které má Evropa o příchozích uprchlících, což je opět dáno jejich nižším počtem. Za zásadní milník ve snižování počtu uprchlíků považuje dohodu Evropské unie s Tureckem. Dále hraje svou roli i zpráva o tom, že není tak snadné se do Evropy dostat, a aktivnější postup proti pašeráckým sítím.

Nepřipravená Evropa

„Evropa byla nepřipravená, tak jako v zásadě všechny části světa, a to i ty vyspělé. Jsou nepřipraveny na rychlé a neočekávané velké události, ať už jsou to humanitární krize, zemětřesení, tajfuny, velké migrační krize nebo vtržení Ruska na Ukrajinu. Na to nelze být připravený dostatečně,“ komentuje Šimon Pánek.

Jak do debaty o uprchlické krizi zapadají teroristické útoky z poslední doby? „Část lidí má tendenci dělat zkratku mezi teroristickými útoky a uprchlíky, ale lidé, kteří se zabývají mezinárodním terorismem, před tím varují a zcela jasně říkají, že mezinárodní terorismus nesouvisí přímo s uprchlíky. Ten je nezávislý, má na to dost peněz a nepotřebuje posílat budoucí teroristy s igelitkou přes srbsko-chorvatské hranice,“ myslí si Pánek.

Svět podle jeho názoru není v dobré kondici, protože se nedaří nalézt dohodu k řešení příčin konfliktů. „Schopnost multilaterálních dohod mezi velkými světovými hráči, a tam je potřeba kromě Evropy a Ameriky přičíst také Čínu, Rusko a do jisté míry i Indii a některé regionální mocnosti, na řešení konfliktů ve srovnání se situací před 10 lety dramaticky klesla.“

Proč tomu tak je? Jak by se měla reformovat Evropská unie? A jak vypadá humanitární pomoc v Iráku v současné době? Poslechněte si celé Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.