V Česku heren ubývá. Někteří provozovatelé ale našli způsob, jak obejít zákon

Z českých měst postupně mizí herny. Za poslední 3 roky z Brna zmizelo přes 96 procent výherních automatů. V Praze za poslední rok ubylo zhruba sto heren z původních 400. Alespoň to vyplývá ze statistik ministerstva financí. Provozovatelé černých heren ale třeba v Brně mají novou fintu, jak obejít vyhlášku a zákon. Hazard maskují jako soukromé kluby pod hlavičkou takzvaných svěřenských fondů. Tato právní forma jim zaručuje velkou míru anonymity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilegální herna v Brně-Černovicích

Ilegální herna v Brně-Černovicích | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Na štítu na oprýskané budově v Brně-Černovicích svítí neonový nápis Vegas. Kdysi tam byla velká herna a kasino. Teď je tam sport-bar a v jeho zadní části další dvířka, přepážka a nápis: vstup pouze pro členy klubu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Provozovatelé černých heren v Brně mají novou fintu, jak obejít vyhlášku a zákon. Hazard maskují jako soukromé kluby

Ve velké místnosti je asi 30 hracích automatů a mechanická ruleta. Žádný z přístrojů nemá povolení od ministerstva financí. Bankovky ale berou ochotně a výhry vyplácí obsluha.

Pod provozním řádem této herny je podepsaný svěřenský fond Escape. „Svěřenský fond je institutem bez právní subjektivity,“ vysvětluje mluvčí finanční správy Petra Petlachová. „V této souvislosti je svěřenský fond dle našeho názoru snahou o ztížení možnosti provedení kontroly,“ dodává.

Adresa fondu, který zaštiťuje černé herny v Brně, ukazuje do Prahy. Na stejném místě ale sídlí téměř 2,5 tisíce firem. A protože neexistuje žádný registr, zjistit správce svěřeneckého fondu je téměř nemožné.

Ilegální herna v Brně-Černovicích | Foto: Tomáš Jelen

„Samozřejmě je to složitější, nicméně i tak hledáme cesty, jak se dobrat toho, kdo ten svěřenský fond využívá,“ říká šéf brněnské hospodářské kriminálky Vladimír Machala. Jeho podřízení v posledním roce odhalili řadu nelegálních heren. Většinou skrytých jako soukromé kluby za občanská sdružení.

„V současné době se nám podařilo jednu hernu již dovést do stádia vyšetřování, je tam sděleno obvinění konkrétní osobě. Za spáchání tohoto trestného činu hrozí až 3 léta odnětí svobody. A v ostatních případech se uvedený postup chystá v nejbližší době,“ vysvětluje.

Za neoprávněné provozování loterie hrozí až deset let vězení. Specializovaný finanční úřad může navíc udělit pokuty až do deseti milionů korun.

Herny v Praze

Praze jsou výsledky vyhlášky, která ve městě reguluje hazard, postupně také vidět. Z některých heren se postupně stávají obyčejné hospody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří majitelé heren si na novou vyhlášku stěžují. Počet heren v Česku se snižuje

Za poslední rok jich v hlavním městě ubyla zhruba stovka. Někteří jejich majitelé si ale na novou vyhlášku stěžují.

Mezi zlatnictvím a drogerií na Budějovické ulici léta stála herna, kterou provozovatel kvůli vyhlášce musel zrušit. Teď je to už jen nonstop pivnice a uvnitř načerveno vymalované místnosti stojí bar, pár stolků s popelníky a židle.

„Všuda tady byly automaty. Měli jsme to tady dost let. Na nájem nám vlastně vydělávaly. Teď je to s odřenýma ušima, štamgasti prostě ubyli,“ uvádí provozní Viktor Šťastný.

Ten si stěžuje, že mu úřady neprodloužily licenci na provozování automatů. Praha 4 hazard zakázala kompletně na celém svém území. A není jediná.

„Například na Praze 2 už herny nenajdete několik let. Praha 1 se přiklonila k tomu, že zavádí kasína, což je také jistý způsob. Ostatní městské části se přiklání k tomu, co je ve vyhlášce, kterou vydal magistrát,“ připomíná mluvčí pražského magistrátu Vladimír Řepka.

Podle něj herny znovu nedostávají prodloužení licencí a tím se jejich počet postupně snižuje.

„Pro příklad, kdy byla zrušena herna, nemusíme chodit ani daleko od magistrátu. Na Praze 1 ještě nedávno kousek od magistrátu byla herna v ulici Palackého. Teď už tam není a takových míst bude přibývat,“ slibuje Řepka.

ČRo, Tomáš Jelen, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme