Index nálady v britské ekonomice se po referendu propadl nejníže od dubna 2009

Britskou ekonomiku zřejmě po unijním referendu čekají krušné časy. Takzvaný index nákupních manažerů PMI, který odráží nálady v ekonomice, se propadl na nejnižší úroveň od dubna 2009. Ministr financí Philip Hammond řekl, že je připravený změnit daňovou politiku i přezkoumat státní výdaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit, akciové trhy, makléři

Brexit, akciové trhy, makléři | Zdroj: Reuters

Philip Hammond pro televizi ITV uvedl, že na podzim může britskou ekonomiku podpořit na základě konkrétních ekonomických dat, která už tou dobou budou k dispozici.

Index PMI, který sestavuje agentura Markit Group, klesl v červenci na 47,7 bodu. Jakákoli hodnota pod 50 přitom signalizuje zpomalování ekonomiky.

Hlavní ekonom Markit Group Chris Williamson si myslí, že by ostrovní hospodářství mohlo ve třetím čtvrtletí ztratit 0,4 procenta, a předpovídá další zásadní pokles.

Před hrozbou možné recese v případě vítězství brexitu varovali před unijním referendem tehdejší premiér Cameron i guvernér centrální banky Carney.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme