V Mnichově střílel 18letý Němec íránského původu. Zabil devět lidí i sebe, motiv není známý

Střelec v Mnichově v pátek zabil devět lidí a dalších 21 zranil, sám nakonec přišel o život. Podle policie čin spáchal osmnáctiletý Němec íránského původu, který žil nejméně dva roky v Mnichově a policii nebyl dosud znám. Podle šéfa bavorské policie neměl pachatel žádné prokazatelné vazby na takzvaný Islámský stát. Kvůli incidentu se dnes sejde bavorská vláda i německá bezpečnostní rada státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přinášejí k obchodnímu centru v Mnichově květiny

Lidé přinášejí k obchodnímu centru v Mnichově květiny | Zdroj: Reuters

Útočník začal v pátek kolem šesté hodiny večer střílet poblíž restaurace McDonald’s v Mnichově. Poté se přesunul k obchodnímu středisku Olympia a pokračoval ve střelbě.

Zabil devět lidí a zranil jich 21. Z nich 16 je stále v péči lékařů a tři jsou podle šéfa mnichovské policie Hubertuse Andrä ve vážném stavu. Policie také informovala o tom, že mezi zraněnými jsou děti a obětmi útoku se stali i mladiství. Německá televize N24 uvedla, že jde i o patnáctiletou dívku.

Několik hodin po útoku policisté našli tělo střelce v boční uličce nedaleko nákupního centra Olympia. Pachatel si pravděpodobně vzal život sám. Šéf mnichovské policie na noční tiskové konferenci také uvedl, že útočník byl zřejmě jediným střelcem.

Osmnáctiletý Němec původem z Íránu v Německu žil už několik let a policii dosud nebyl znám. Hubertus Andrä také v noci z pátka na sobotu uvedl, že zatím není jasné, zda byla střelba teroristickým útokem nebo činem šílence. Apeloval také na média, aby byla zdrženlivá a vyhnula se spekulacím.

Podle deníku Bild policisté během noci prohledali byt, v němž střelec žil se svými rodiči. Otec útočníka během noci vypovídal na mnichovském policejním ředitelství. Sousedé popsali Bildu útočníka jako „klidný typ" člověka.

Mnichovský dopravní podnik po střelbě v oblasti obchodního centra Olympia zastavil veškerý provoz metra, nejelo také několik linek tramvají a autobusů. Následně byla nařízena i evakuace hlavního železničního nádraží bavorské metropole. Řidiči byli vyzváni, aby vyklidili dálnice ve směru do Mnichova. Do Mnichova dorazily speciální policejní jednotky z dalších měst i vrtulníky pohraniční stráže.

Těsně po půlnoci mnichovská policie uvedla, že pravidelná doprava se vrátí do normálního provozu. Ráno začala v Mnichově jezdit městská doprava. Prezident mnichovské policie prohlásil, že není důvod rušit naplánované sobotní akce.

Po útoku v nákupním středisku se objevily zprávy i o dalších místech střelby, tentokrát v centru Mnichova. Šlo ale o falešné poplachy, které vznikly kvůli panice.

Policie na základě výpovědí svědků zpočátku předpokládala, že pachatelé mohli být až tři. I z toho důvodu se do pátrání po nich zapojilo na 2300 policistů.

Kromě bavorských zasahovaly i speciální jednotky z Bádenska-Württemberska, Hesenska a Rakouska. Podezření na další střelce se však nepotvrdilo. Policie taky odvolala varování před vycházením kvůli páteční střelbě.

Také ostatní spolkové země zpřísnily po střelbě v Mnichově bezpečnostní opatření. Ve Stuttgartu byly posíleny hlídky, policie v Düsseldorfu nosila samopaly.

Americký prezident Barack Obama v souvislosti s páteční střelbou v Mnichově přislíbil Německu veškerou pomoc, jakou bude země potřebovat. Britský ministr zahraničí Boris Johnson je událostí šokován a vyjádřil soucit s oběťmi násilí.

Češi mezi oběťmi útoku v Mnichově nejsou, policie také zrušila opatření na hranicích

Číst článek

Barbarský útok v Mnichově znovu potvrzuje, v jak nebezpečném světě žijeme. Soucítím s našimi bavorskými sousedy," uvedl na twitteru český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek.

Nevíme, s jakým pocitem teď budeme chodit nakupovat, říkají Mnichované

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme