Útočník z Mnichova se léčil s depresí, o terorismus nešlo

Pachatel pátečního útoku v Mnichově, který zabil 9 lidí a nakonec i sebe, byl v péči psychiatrie. Podle policie se léčil se s depresí. Vypálil desítky ran a u sebe měl batoh s asi 300 náboji. Všechny oběti útoku jsou místní lidé, nejsou mezi nimi podle policie žádní turisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útok v Mnichově si vyžádal 9 obětí, dalších 21 lidí je zraněných. Mezi nimi jsou i děti

Útok v Mnichově si vyžádal 9 obětí, dalších 21 lidí je zraněných. Mezi nimi jsou i děti | Zdroj: Reuters

Německá prokuratura na tiskové konferenci také uvedla, že páteční útok byl klasickou ukázkou agresivního násilníka, o terorismus nešlo.

18letý střelec, který se podle německých médií jmenoval Ali David Sonboly, měl německé i íránské občanství. Někteří svědci popsali, že před střelbou křičel nadávky namířené proti cizincům.

Na internetu koluje video, jak stojí na parkovišti na střeše budovy a překřikuje se s lidmi na balkónech přilehlého domu. „Jsem Němec! Narodil jsem se tady, v oblasti Hartz4,“ křičí mladík na videu.

Podle policie také nelze vyloučit, že střelec jednal pod vlivem alkoholu nebo drog. Prokáže to ale teprve toxikologická zkouška.

Útočník začal v pátek kolem šesté hodiny večer střílet poblíž restaurace McDonald’s v Mnichově. Poté se přesunul k obchodnímu středisku Olympia a pokračoval ve střelbě.

Zabil devět lidí, z toho osm obětí bylo ve věku od 15 do 21 let. Dále zranil 27 osob, sedm lidí je postřelených. Několik hodin po útoku policisté našli tělo střelce v boční uličce nedaleko nákupního centra Olympia. Pachatel si pravděpodobně vzal život sám.

Mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä dnes uvedl, že útočník střílel z pistole Glock ráže 9mm, ke které neměl povolení.

V Mnichově střílel 18letý Němec íránského původu. Zabil devět lidí i sebe, motiv není známý

Číst článek

Češi mezi oběťmi útoku v Mnichově nejsou, policie také zrušila opatření na hranicích

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme