Soud poslal do vazby ženu, která vraždila na pražském Andělu

Soud v sobotu poslal do vazby třiatřicetiletou ženu, kterou policie v pátek obvinila z vraždy v nákupním centru na pražském Smíchově. Potvrdila to mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Hrozí jí za to deset až 18 let vězení. Podle České televize žena ve vazbě skončila kvůli obavám z útěku a možnosti, že by čin opakovala. Žena útočila krátce poté, co opustila bohnickou léčebnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie šetří vraždu v obchodě na pražském Andělu, žena ubodala druhou

Policie šetří vraždu v obchodě na pražském Andělu, žena ubodala druhou | Zdroj: ČTK

Obviněná žena ve čtvrtek odpoledne pobodala jinou ženu v obchodním centru, nůž si opatřila přímo v prodejně. Napadená žena zraněním na místě podlehla. Policisté se zabývají duševním stavem i okolnostmi jejího propuštění z psychiatrického zařízení.

Policie navrhla žalobcům, aby skončila ve vazbě, o které dnes rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 5. "Soud akceptoval návrh státního zástupce. Na ženu byla uvalena vazba z obou důvodů, a to skrýváním před trestním stíháním a opakováním trestné činnosti," řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý dříve uvedl, že pacientka byla propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků. Stejně jako v jiných podobných případech dostala kontakt na lékaře, který by převzal péči. Upozornil také, že nikdy nelze garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity i u zdravých lidí.

Postup nemocnice nechá zkontrolovat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Do kontrolního týmu jmenoval svého náměstka Petra Landu, ředitelku odboru zdravotních služeb Martinu Novotnou a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla.

800 těžkých psychotiků

Podle serveru idnes.cz byla žena v léčebně opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na pražském Újezdu na začátku července, kdy se tam snažila na záchodě uškrtit jinou zákaznici.

Případy, kdy útočí pacienti propuštění z psychiatrických klinik, se v Česku stávají. Z posledních let je známý například případ Barbory Orlové, která zavraždila studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Další známý případ se týká vraždy knihovnice z Plzeňska, kterou rovněž zabil psychicky nemocný muž. Jiný muž zase trpěl schizofrenií a zabil na zlínském sídlišti jiného muže.

Všechny případy mají společné to, že nemocní lidé zabíjeli pomocí nože. Jejich stíhání museli policisté zastavit, soudy je poslaly k léčení do detenčních zařízení. Podle odborníků žije v Česku na 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro okolí.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme