Atmosféra se mění, už se necítím bezpečně, říká Češka žijící v Turecku

Po potlačeném převratu a vyhlášení výjimečného stavu v zemi mají o svou budoucnost obavy nejen Turci, ale i cizinci, kteří v zemi žijí. Několik západních fotbalistů už například opustilo tureckou ligu. V Istanbulu žijí i Češi. Také pro ně jsou události uplynulého týdne dramatickou změnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěší ulice Istiklal v centru Istanbulu

Pěší ulice Istiklal v centru Istanbulu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsme slyšeli ta letadla, ty F-16, které nám létaly nad hlavami, tak to bylo jako při zemětřesení. Člověk to sledoval v televizi a nevěděl, co bude. Bylo zavřené letiště. Kdybych se chtěla vrátit, tak by to nešlo," říká Natálie Hajnovičová, která žije v Istanbulu už 16 let.

Krajané se neshodnou

Poprvé přijela jako turistka a dnes pracuje ve značkovém obchodě s oblečením. Přestože se v Turecku už zabydlela, uvažuje teď o návratu do Čech.

„Určitě jsem se dříve cítila bezpečněji, než teď. Možná je to i proto, že teď politice trochu rozumím, že to všechno sleduji, ale jako cizinka a jako žena se tu teď už necítím bezpečně," dodává Hajnovičová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi žijící v Turecku popisují nynější atmosféru v zemi

Sedí v jedné istanbulské kavárně naproti přístavišti ještě společně s Martinem Maryškou, který žije v Istanbulu čtyři roky.

„Každý z nás je vůči těmto věcem různě citlivý. Setkáte se s někým, kdo vám předloží argumenty, že to vlastně není tak hrozné, pak vás zase někdo vyděsí. Máme skupinu na Facebooku. Někteří z krajanů vyjadřují názor, že to není tak hrozné a ono to opravdu není tak hrozné,“ vypráví Maryška.

Češi žijící v istanbulu | Foto: Štěpán Macháček

„Když se podíváte na ulici, lidé tu žijí velice pokojný, pohodlný a relativně svobodný život. Ale je tu nejistota za jak dlouho se to změní a kdy se to může dotknout i nás," přemýšlí.

Atmosféra zastrašování

Atmosféra ve společnosti se ale mění, v tom se Natálie i Martin shodují. A není jasné, jestli důsledky převratu tyto změny ještě neuspíší.

„Jak začala vláda AKP a Erdoğana, tak jsem si všimla, že se Turci také začali bát mluvit proti němu. Začalo takové to zastrašování. Napadají se tu třeba i lidé za to, že pijí alkohol, to dřív také nebývalo," popisuje změny Hajnovičová.

Erdogan nechal uzavřít více než 1000 škol. A prodloužil délku vazby

Číst článek

Vládnoucí strana AKP je považovaná za islamistickou a její rétorika povzbuzuje podobná jednání na turecké ulici.

„Přeci jen i ti Turci, se kterými pracuju, mají starost o své rodiny, co bude, když se začalo ve státních školách vyučovat náboženství. Což také dřív nebylo, tak to se mě samozřejmě také dotýká. Jak já bych tady mohla plánovat rodinu, nebo vést život, když sami Turci se tady bojí," uzavírá Češka.

Na druhou stranu - ani Natálie, ani Martin zatím neměli na ulici žádný problém z důvodu, že by byli cizinci.

„Já jsem musel do ulic a říkal jsem si, jak se budu cítit. Ale cítil jsem se bezpečně, nikdo se na mě křivě nekoukal, neměl jsem pocit jakéhokoliv ohrožení, a zatím se tu jako cizinec cítím bezpečně," vypráví Maryška, podle kterého nikdo z běžných Turků převrat nepodporoval. Teď se přesto někteří můžou cítit ohroženě.

„Myslím si, že takových útoků na lidi, kteří mají jiný životní styl, než stoupenci Recepa Tayyipa Erdoğana, může být víc," dodává muž, který žije v Istanbulu čtyři roky.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme