Předposlední 20. etapu vyhrál Izaguirre. Kreuziger dojel šestý a Froome udržel celkové vedení

Předposlední etapu Tour de France vyhrál Španěl Jon Izaguirre ze stáje Movistar, která získala první vítězství. Celkové vedení udržel Brit Chris Froome a zítra si téměř jistě dojede pro třetí vítězství během čtyř let. Nyní má náskok čtyři minuty a pět sekund. Český účastník Roman Kreuziger dorazil do cíle na šesté příčce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celkový vítěz Tour de France 2016 Brit Chris Froome

Celkový vítěz Tour de France 2016 Brit Chris Froome | Zdroj: Reuters

Španěl Izaguirre dojel devatenáct vteřin před Kolumbijcem Jarlisonem Pantanem. Třetí byl Ital Vincenzo Nibali s odstupem dvaačtyřiceti sekund na vítěze etapy.

„Porazit Nibaliho ve sjezdu je něco, co se v kariéře počítá, stejně tak Pantano jezdí sjezdy skvěle,“ říkal Izagirre.

Kreuziger projel cílem se ztrátou minuty a čtyřiačtyřiceti vteřin šestý. Český účastník byl před 20. etapou na dvanácté příčce. Věděl, že má šanci probojovat se do elitní desítky, takže jel velmi aktivně už od začátku.

Parťáci z úniku mu moc nepomáhali, protože by tím poškodili buď sami sebe, nebo své lídry, před které se Kreuziger mohl dostat. Dva z nich Fabia Arua a Baukeho Mollemu nakonec přeskočil.

K dobře rozjetému závodu českému jezdci pomohl stájový kolega z Tinkoffu Peter Sagan, který byl během dnešní etapy zvolen nejbodovanějším jezdcem letošní Tour. Celkově se Kreuziger posunul na desátou pozici a pokud ji zítra udrží, připíše si čtvrté umístění v elitní desítce.

„Celý den se mi nejelo zrovna moc dobře, ale po tom, co Peter udělal, tak jsem věděl, že ze sebe musím vyždímat to poslední, co v sobě mám. Byl neuvěřitelný," ocenil týmového kolegu Kreuziger a nebrání se tomu, aby Saganovi pomohl v zítřejším spurtu při dojezdu do Paříže.

Nejlépe se Kreuziger umístil v roce 2013 na pátém místě, což je zároveň nejlepší české umístění na Tour de France. Zajímavé je, že český jezdec nastupoval do závodu jako domestik. Na pozici lídra se dostal až po odstoupení dvojnásobného vítěze Tour Španěla Alberta Contadora. Na trati se trápil a v průběhu deváté etapy závod ukončil.

Celkové vedení 103. ročníku Tour de France udržel po předposlední etapě jezdec z týmu Sky Chris Froome, který se dnes držel po boku stájových kolegů. Do cíle dojel dvacátý a prý se mu velmi ulevilo. Zároveň ocenil spolupráci týmových jezdců. Do Paříže si takřka jistě dojede pro třetí vítězství. Triumfoval už v roce 2013 a 2015.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 20. etapa: Megéve - Morzine-Avoriaz (146,5 km):
1. J. Izagirre (Šp./Movistar) 4:06:45, 2. Pantano (Kol./IAM) -19, 3. Nibali (It./Astana) -42, 4. Alaphilippe (Fr./Etixx-Quick-Step) -49, 5. Costa (Portug./Lampre) -1:43, 6. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -1:44, 7. Kelderman (Niz./LottoNL) -2:30, 8. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:24, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step), 10. Bardet (Fr./AG2R) oba -4:12, ...87. Bárta (ČR/Bora-Argon) -26:31, 133. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -34:08

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme