Celý svět se otepluje, na Antarktidě teploty klesají. Zatím, varuje klimatoložka

Antarktický poloostrov se už 15 let ochlazuje. Vědci ale varují, že to neznamená konec globálního oteplování. Ba naopak. Letošní rok podle Světové meteorologické organizace pravděpodobně zlomí rekord a stane se nejteplejším v historii. Ale zatímco severní polokoule zaznamenává čím dál tím teplejší podnebí, na Antarktidě se zatím děje něco úplně jiného.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ledovec

ledovec | Foto: Fotobanka Pixabay

„Antarktida popírá trend, který můžeme pozorovat na všech ostatních kontinentech. Zatímco se celý svět otepluje, Antarktida tak dramatické změny nevykazuje,“ říká Nerilie Abramová z Australské národní univerzity. Podle ní se tato zvláštnost dá vysvětlit změnami v proudění větru, které ovlivňuje zacelující se ozónová díra.

Stejně jako další světoví odborníci na klimatické změny ale Abramová upozorňuje, že pokud lidé nebudou proti globálnímu oteplování bojovat, oteplí se nakonec i na Antarktidě. Rok 2016 má totiž být ještě teplejší, než ten uplynulý.

„Data Světové meteorologické organizace ukazují, že teplota stoupá se zvyšující se koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře. Opravdu už není pochyb o tom, že skleníkové plyny způsobují vážné změny,“ varuje vedoucí vědecký pracovník orgnaizace Greenpeace Doug Parr. Lidstvo má podle něj na změnu přístupu k životnímu prostředí méně času, než se odhadovalo.

Oborníci volají po rychlé implementaci dohod z prosincové klimatické konference v Paříži. Podle nich by lidstvo mělo do roku 2100 úplně přestat používat fosilní paliva a nahradit je zelenou energií. Pokud tedy nechce dál pozorovat dramatické proměny klimatu, které jsou na řadě míst planety velmi patrně už teď.

„Vezměte si například Spojené státy, máme za sebou mírnou zimu, teplé jaro a vše nasvědčuje tomu, že nás čeká opravdu horké léto, možná jedno z nejteplejších v historii. Děje se to i jinde. Třeba na Aljašce je teď neobvykle teplo. Dovedete si představit, že se svléknete do plavek a budete se slunit na pobřeží Severního ledového oceánu?“ ptá se Richard Angwin moderátor počasí na stanici Al-Jazeera.

Klimatoložka Nerilie Abramová by dodala, že změny pozorují také Australané. Trápí je především sucho. A vypadá to, že vítr, který dělá dobře antarktickému podnebí, vlastně krade Austrálii tolik potřebné deště.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme