Bomby zasáhly 4 polní nemocnice v Aleppu, teď jsou zdravotnická zařízení mimo provoz

Při náletech v severosyrském Aleppu byly za posledních 24 hodin zasaženy čtyři polní nemocnice a také krevní banka. Při jednom zásahu zahynulo novorozeně, sdělili dnes lékaři, které citovala agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněné dítě v polní nemocnici v Sýrii

Zraněné dítě v polní nemocnici v Sýrii | Zdroj: Reuters

Lékaři upřesnili, že obětí útoku na jednu z nemocnic ve východní časti Aleppa se stalo dvoudenní dítě. Bylo v zařízení, na které dopadly bomby v jednu hodinu ráno, a dítěti byl přerušen přísun kyslíku.

„Doktoři křičeli na kolegy, aby se šli schovat, a snažili se to dítě ochránit,“ sdělila skupina lékařů. Nemocnice byla podle nich bombardována už podruhé za devět hodin. Všechny čtyři nemocnice jsou po útocích mimo provoz.

Západní část Aleppa má pod kontrolou syrská armáda, východní část povstalci. O město se intenzivně bojuje mnoho týdnů, podle OSN hrozí kvůli přerušené dopravní trase hlad až 200 tisícům lidí.

Sýrie je nejrizikovější zemí pro zdravotníky

Šéfka delegace Mezinárodního výboru Červeného kříže v Sýrii Marianne Gasserová tento týden upozornila, že civilisté v Aleppu čelí značným rizikům a že tamní infrastruktura je opakovaně cílem útoků. „Je to šokující situace, slyšeli jsme, že jsou denně zabity desítky civilistů, nepřetržitě se tam bombarduje,“ řekla Gasserová.

Při náletech jsou podle zdravotníků zasahovány nemocnice, kanalizace, sklady, stanoviště sanitek, veřejné i soukromé budovy. Mezi mrtvými jsou pacienti i zdravotníci. Gasserová vyzvala bojující strany a všechny, kteří na ně mají vliv, aby porušování práv a ochrany civilistů zastavili.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje Sýrii na nejnebezpečnější místo pro zdravotnický personál. Loni tam zaznamenala útoky na 135 zdravotnických zařízení.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme