V Turecku zadrželi synovce a poradce Gülena. Ankara ho označila za strůjce neúspěšného puče

V Turecku byly dnes zadrženy dvě osoby napojené na muslimského duchovního Fethullaha Gülena, kterého prezident Recep Tayyip Erdogan označuje za strůjce neúspěšného vojenského převratu v zemi. Podle agentury Reuters jsou mezi nimi Gülenův synovec a jeho poradce. Premiér Yildirim dnes také oznámil, že Turecko po zmařeném puči rozpustí prezidentskou stráž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čestná stráž při příchodu tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana do parlamentu v Ankaře

Čestná stráž při příchodu tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana do parlamentu v Ankaře | Zdroj: Reuters

Gülenův synovec Muhammed Sait Gülen byl zadržen v severotureckém městě Erzurum a bude převezen k výslechu do Ankary, informovala turecká agentura Anadolu. Mezi obviněními, která proti němu mohou být vznesena, je podle Anadolu členství v teroristické organizaci.

Úředník prezidentské kanceláře pak novinářům řekl, že byl zatčen také Halis Hanci, který je považován za pravou ruku Gülena. Hanci podle něj zřejmě přijel do Turecka dva dny před neúspěšným převratem.

Fethullah Gülen žije od roku 1999 v dobrovolném exilu ve Spojených státech. Má ale v Turecku i jinde rozsáhlou síť škol, charitativních organizací a stoupenců. Erdogan označuje Gülena za strůjce neúspěšného převratu, ten ale jakékoliv své zapojení do puče popřel.

Erdogan obviňuje svého někdejšího blízkého spojence a dnešního úhlavního nepřítele z "budování státu ve státě" a z organizování spiknutí s cílem svrhnout tureckou vládu.

V Turecku nyní platí výjimečný stav a Erdogan může vládnout pomocí dekretů, což již činí. Dekretem nařídil uzavřít více než 1000 soukromých škol a na 30 dnů rozšířil období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění.

Turecko rozpustí prezidentskou stráž

V zemi nadále pokračují rozsáhlé personální čistky, které se dotkly už více než 50 tisíc vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí. Přes 11 tisíc lidí, většinou vojáků, je ve vazbě. Za mřížemi se ocitlo mimo jiné 126 generálů a admirálů.

Turecký premiér Binali Yildirim také oznámil, že bude rozpuštěna prezidentskou stráž. V souvislosti s pokusem o převrat úřady zadržely skoro 300 členů stráže, což je více než desetina sboru.

„Už nebude žádná prezidentská stráž. Není k tomu důvod, není to potřeba," řekl Yildirim televizi A Haber.

Stráž tvoří asi 2500 vojáků, 283 z nich ale skončilo ve vazbě kvůli podezření, že se na puči proti prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi podílelo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme