Útočník z Mnichova si pořídil zbraň ze Slovenska nebo z Česka, oběti si nevybíral cíleně

Zbraň, kterou útočník v pátek v Mnichově zastřelil devět lidí, podle vyšetřovatelů zřejmě pocházela ze Slovenska, případně z České republiky. Osmnáctiletý pachatel si ji koupil nelegálně na internetu. Podle dosavadního vyšetřování útočník strávil plánováním útoku více než rok a své oběti si nevybíral cíleně, oznámil mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé přinášejí svíčky a květiny k obchodnímu centru Olympia v Mnichově

Lidé přinášejí svíčky a květiny k obchodnímu centru Olympia v Mnichově | Zdroj: Reuters

Bavorský vyšetřovatel Robert Heimberger dodal, že osmnáctiletý pachatel, označovaný jako David S., podle důkazů nalezených u něj doma navštívil místo v německém městě Winnenden, kde v roce 2009 při střelbě ve škole přišlo o život 15 lidí, a pořídil si tam fotografie. Intenzivně také hrál násilné videohry, jako je například Counter Strike.

Vyšetřovatelé také potvrdili, že mladík se léčil s psychickými problémy. U něj doma se našly zdravotní záznamy, které ukazují, že trpěl úzkostmi a depresemi a že byl v ústavní a v ambulantní léčbě. Našly se také léky.

Zbraň si útočník zřejmě koupil anonymně na internetu, jak naznačuje historie v jeho počítači. Zbraň byla kdysi přeměněna na divadelní, později však byla znovu upravena, aby se stala funkční, dodal Heimberger. Na zbrani byla certifikační značka ze Slovenska, což podle vyšetřovatelů naznačuje, že zbraň pochází buď přímo ze Slovenska, případně z České republiky.

Střelec z Mnichova lákal lidi přes facebook do McDonald's na jídlo zdarma, potvrdila policie

Číst článek

Mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch pak zopakoval, že se stále neobjevily důkazy, že útok byl politicky motivovaný.

Útočník německo-íránského původu v pátek večer zastřelil v mnichovském nákupním centru devět lidí, z nich sedm nebylo německého původu. Až na jednu oběť, které bylo 45 let, byli všichni ve věku 15 až 20 let. Počet zraněných se zvýšil na 35, z nichž tři jsou stále v kritickém stavu. Na místě padlo téměř 60 výstřelů.

Rodiče útočníka jsou stále v šoku a zatím nemohli být vyslechnuti.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme