Zážitky na lanové dráze, raftu či v Dinoparku. Míst, kam vyrazit za zábavou, v Česku přibývá

Počet zábavních parků s různými atrakcemi v Česku roste. Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří se za posledních pět let zdvojnásobil. V současnosti je v zemi zhruba 70 zábavních center, zážitkových areálů, Dinoparků či aquaparků. Loni tato centra podle asociace navštívilo na dva miliony lidí, většinou českých turistů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanový park Slověnický mlýn

Lanový park Slověnický mlýn | Foto: Romana Kostohryzová

V šumavském lese se kolem prolézaček a vysokých dřevěných věží namísto dětí zatím prohánějí stroje. V těchto dnech tam totiž finišují práce na štěrkopískových cestách. Otevření nového rodinného parku Království lesa na Lipně za 40 milionů korun se zpozdilo. Šumavská příroda se rozhodla, že stavitelům práci neulehčí.

„Ta předpověď není úplně ideální a jeden den nám to dokáže pěkně zkomplikovat, protože než to vyschne a tak dále,“ přiznává ředitel zábavního parku Filip Pekárek. Stále ale doufá, že desítky atrakcí na ploše čtyř hektarů, se podaří zprovoznit do konce července.

Obdobných parků, jako je ten na Šumavě, v Česku výrazně přibylo. Nejvíc ve Středočeském, Západočeském a Jihočeském kraji. Nejméně jich je na Moravě. Podle čísel Asociace cestovních kanceláří se počet zábavních parků v posledních pěti letech zdvojnásobil.

„Pokud bychom je počítali jako něco, co vyžaduje nějakou investici, co poskytuje službu na celý den, tak jich je dneska přes nějakých 70. Pokud ještě zůstanou peníze z Evropské unie, které podporují tyto projekty, mohl by jejich počet ještě narůst,“ říká mluvčí asociace Jan Papež.

S dětmi tak člověk může vyrazit třeba do dinoparku, westernového nebo středověkého městečka. Další parky lákají na pohybové aktivity ve spojení s přírodou nebo třeba na vodní atrakce.

Lanové centrum | Foto: Archiv Parku Mirakulum

„Parky, které nabízejí mnohem širší aktivitu, kterou nemůžete zvládnout během jednoho dne, se naučily, že je lepší poskytnout lidem i ubytování a vytěžit z klientů ještě víc,“ dodává Papež.

Nejde ale jen o zábavu pro děti, na své si přijdou i dospělí. Existují místa, kde se dá jezdit na čtyřkolkách nebo sjíždět divokou řeku na raftu. Služby zábavních center využívají také třeba firmy pro teambuilding.

Parkům v poslední době nahrává i to, že stále více Čechů tráví kvůli bezpečnostní situace dovolenou v tuzemsku.

„Je to znát například na českých horách, kde došlo k nárůstu letních turistů. Využívají velké doplňkové služby jako například půjčovny kol, koloběžek, služby různých zábavních parků, jako jsou lanová centra, bobové dráhy, aquaparky,“ popisuje mluvčí Svazu obchodu a cestovního ruchu Irena Vlčková.

Zábavní parky loni podle odhadů navštívilo na 2 miliony lidí, téměř výhradně z tuzemska. Každý z návštěvníků utratil v průměru 500 korun.

dinopark Karlów, v pozadí Stolové horyV.jpg

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme