Krejčířova prvorepubliková vila se nevydražila, nepřihlásil se žádný zájemce

Prvorepubliková vila uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře se dnes nevydražila. Cena menší z jeho exekučně zabavených vil v Černošicích je bezmála 30 milionů. Vyvolávací cena byla 17 milionu a 200 tisíc korun. Do dražby se ale nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013)

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013) | Foto: Robert Mikoláš

Účast na elektronické licitaci o koupi vily sice původně zvažovali 2 zájemci. Nakonec ale nezaplatili pětimilionovou jistinu a své přihlášky stáhli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prvorepubliková vila Radovana Krejčíře jde do dražby

Podle mluvčího Exekutorské komory Davida Sahuly se bude vila dražit znovu. „Soudní exekutor vydá novou dražební vyhlášku a stanoví nejnižší podání na polovinu té ceny, kterou rozhodl soud,“ uvedl.

Hodnota sídla byla soudem stanovená na necelých 30 milionů korun. Příští nejnižší podaná cena za Krejčířovu vilu tak podle Sahuly bude 12 milionů 900 tisíc korun.

Dvoupatrové sídlo v Karlštejnské ulici má zastavěnou plochu 252 metrů čtverečních a pochází z 30. let 20. století.

Jen kousek dál od ní stojí další Krejčířova nemovitost, kterou by chtěli exekutoři vydražit. Právě z ní v roce 2005 Krejčíř utekl při domovní prohlídce policistům. Hodnotu vily znalci odhadují na skoro 400 milionů korun.

Krejčířova vila, ze které podnikatel v roce 2005 uprchl, nebude vyjmuta z exekuce

Číst článek

„Protože se zástupci pana Krejčíře odvolali do takzvaného usnesení o ceně, v současné době čekáme na rozhodnutí krajského soudu o výsledné ceně té nemovitosti velké vily. Poté budeme moci vydat dražební vyhlášku," uvedl Sahula.

Obstrukce, nebo abnormální snaha?

„Běžně dochází k dražbě nemovitosti v řádu několika měsíců, nicméně tento případ je velmi specifický. Dochází k neúměrným obstrukcím ze strany zástupců pana Krejčíře, kteří se snaží zbrzdit celé řízení a tím neúměrně zatěžují jak soudy, tak soudního exekutora," dodal Sahula.

Advokátka Krejčířových Lenka Balková to ale odmítá. V emailu Českému rozhlasu odpověděla, že jen v rámci možností zákona hájí práva svých klientů. A dodala, že naopak vnímá abnormální snahu o okamžitý prodej Krejčířova majetku.

O větší a dražší z obou vil měla zájem i Krejčířova manželka Kateřina. Usilovala o vyjmutí sídla z exekuce a tvrdila, že ho koupila sama za peníze svého tchána. Krejčíř sám prý v té době peníze neměl. Krajský soud v Praze tomu ale neuvěřil.

„Není pravdou, že by Radovan Krejčíř nedisponoval dostatečnými prostředky," řekla na konci června soudkyně Eva Dlouhá, která pravomocně potvrdila, že sídlo v exekuci zůstane.

Do dluhů dostala Radovana Krejčíře jedna z jeho kauz, konkrétně podvod s akciemi otrokovické teplárny. Jako poškozená v ní figurovala společnost Frymis a má nárok na odškodné 48 milionů korun. Peníze mají exekutoři získat právě prodejem Krejčířova majetku.

Za podvod s akciemi, už soud Krejčíře pravomocně potrestal. V roce 2013 pak uprchlý podnikatel dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. Do něj mu soud započítal kromě podvodu s akciemi také více než půlmiliardový daňový únik.

Radovan Krejčíř uprchl z Česka v roce 2005 před policejním vyšetřováním. Od roku 2007 žije v JAR a od listopadu 2013 je tam ve vazbě pro řadu obvinění.

Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení. Případ se týkal únosu a mučení bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme