Umožněte nasazení armády, vyzval německou vládu bavorský ministr

Po sérii útoků, kterým v uplynulém týdnu Bavorsko čelilo, vyzval bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby změnila zákony, a umožnila tak nasazení armády při podobných atentátech. Poválečná německá ústava to neumožňuje, povolání vojska je omezeno jen na stavy ohrožení země..

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann seznámil novináře s výsledky dosavadního četření

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann seznámil novináře s výsledky dosavadního četření | Zdroj: Reuters

Herrmann dosavadní omezení považuje za zastaralé. Při útocích, jako byl ten včerejší v Ansbachu či páteční v Mnichově, by přitom podle něj mohla armáda vypomáhat policii. Němci podle Herrmann mají právo na bezpečí.

Zemský ministr vnitra rovněž žádá i úpravy dalších spolkových zákonů, které řeší trestněprávní či přistěhovalecké otázky. „Musíme ostatním vyjasnit, že zákony této země se musí respektovat," řekl s tím, že kdo tak činit nebude, bude muset zemi opět opustit.

Výbuch v Ansbachu byl zřejmě dílem islamisty, míní bavorský ministr vnitra

Číst článek

Nejnovější útok, kterému Německo čelí, se odehrál v neděli v bavorském Ansbachu. Odpálil se zde neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie, při útoku bylo zraněno 12 lidí, několik z nich vážně.

V posledních dnech je to už tvrtá tragédie na území Německa. Při nejvážnějším incidentu v pátek zaútočil osmnáctiletý Němec s íránskými kořeny u mnichovského nákupního centra Olympia, kde zastřelil devět lidí a sebe, dalších pětatřicet zranil. Minulé pondělí zase sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu zranil ve vlaku nedaleko bavorského Würzburgu sekerou a nožem čtyři cestující.

Včera se kromě útoku v Ansbachu odehrála další tragédie v sousedním Bádensku-Württembersku. Jednadvacetiletý syrský žadatel o azyl zabil na autobusovém nádraží v Reutlingenu mačetou ženu a další lidi zranil.

V Bavorsku při výbuchu bomby zemřel útočník, 12 lidí je zraněno

Číst článek

Už během pátečního útoku v Mnichově se uvažovalo o nasazení armády. To potvrdila spolková ministryně obrany Ursula von der Leyen. Vojenská policie byla v pohotovosti. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann chce mít v krizových situacích jako jsou teroristické útoky možnost povolat vojáky.

To je v Německu od konce druhé světové války jako její důsledek zakázané, o bezpečnost v zemi se podle ústavy stará výlučně policie. Vojáci pomáhají pouze při živelních katastrofách, v poslední době nejčastěji při povodních. Návrh Herrmanna ostře kritizuje vládní sociální demokracie SPD.

Speciální policejní síly v ulicích Ansbachu | Foto: Reuters

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme