Stanislav Polčák: Zjištěné informace by měly volně plout mezi tajnými službami

Evropské bezpečnostní složky potřebují zlepšit shromažďování zpravodajských informací, píše list The Wall Street Journal. S tím souhlasí i poslanec Evropského parlamentu za Starosty a nezávislé Stanislav Polčák, podle kterého je nezbytné, aby docházelo k lepší výměně dat.

Připomíná také, že došlo k výraznému posunu a lepší praxi – zpravodajské služby začaly spolupracovat. „Nevíme, do jaké míry sdílí veškerý obsah dat, protože pořád panuje velká nedůvěra,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Velkým úkolem pro evropské politiky je zajistit přenos dat, která mají význam a mohou být potencionálně důležité pro jiný členský stát EU. Prioritou je také zajištění bezpečnosti, vzájemná nedůvěra musí být podle něj odstraněna.

„Zjištěné informace by měly volně plout mezi tajnými službami v rámci Unie, musíme zajistit identifikaci osob, které jsou v některých případech na území EU, „říká.


Radikalizace je věc, která je v mnohých státech spojena s jejich vlastními občany, kteří se cítí vykořeněni

Někteří odborníci ale upozorňují, že bezpečnostní složky nechtějí jen tak otevřít informace kvůli riziku úniku. „Bavíme se o informacích ke konkrétním osobám, které mohou být podezřelé z napojení na teroristické činy,“ argumentuje.

Sám se považuje za příznivcem toho, aby každý měl možnost zabezpečit sebe a svou rodinu, na druhou stranu nepodporuje masivní ozbrojování obyvatelstva. To by podle něj nevedlo k dobrým koncům. „Uvítal bych spíše to, aby bezpečnost mohly zajišťovat složky, které jsou k tomu státem povolané,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio