Mladému Syřanovi, který útočil v Ansbachu, hrozila deportace do Bulharska

Syřanovi, který se odpálil včera pozdě večer v bavorském Ansbachu a zranil 12 lidí, hrozila deportace do Bulharska, uvedl mluvčí německého ministerstva vnitra. Syřané nemohou být vyhoštěni přímo do Sýrie kvůli situaci, která v zemi zmítané občanskou válkou panuje. Pachatele německá policie znala kvůli jeho kriminální minulosti včetně drogových deliktů. Léčil se na psychiatrické klinice kvůli pokusům o sebevraždu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá policie dál vyšetřuje na místě sebevražedného útoku v Ansbachu

Německá policie dál vyšetřuje na místě sebevražedného útoku v Ansbachu | Zdroj: Reuters

Jak mluvčí Tobias Plate dodal, v tuto chvíli nedokáže říci, proč k deportaci sedmadvacetiletého odmítnutého žadatele o azyl nedošlo. Není také jasné, kdy k vyhoštění mělo nastat.

Motivy syrského útočníka z Ansbachu zatím policie nezná. Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmana mohl za jeho činem stát islamismus. 27letý letý imigrant se odpálil u vstupu na hudební festival. Zranil 12 lidí, tři zůstávají v kritickém stavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlně útoků v Německu mluvili tamní zpravodaj ČRo Pavel Polák a ředitel Aspen institutu Jiří Schneider

Pachatel přišel do Německa před dvěma lety, jeho žádost o azyl ale byla neúspěšná. Jak Herrman potvrdil, policie teď zjišťuje, s kým udržoval kontakty a jestli neměl nějaké napojení na takzvaný Islámský stát. „Policie ho zadržela v minulosti několikrát kvůli drobným přestupkům a drogám. Dvakrát se také pokusil o sebevraždu," uvedly úřady. Spolu s výbušninou měl v batohu zřejmě i další kovové předměty, a to podle vyšetřovatelů může nasvědčovat tomu, že mu šlo o to zabít víc lidí, nejen sebe.

Výbuch v Ansbachu byl zřejmě dílem islamisty, míní bavorský ministr vnitra

Číst článek

Jak přímo z Ansbachu hlásí zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš, dějiště atentátu je teď ohraničeno policejními páskami a místo je liduprázdné. V historickém centru je více policejních automobilů, než je obvyklé. Lidé se ale klidně procházejí a obchody jsou normálně otevřené.

Bavorsko zažilo v poslední době několik incidentů. Minulé pondělí napadl sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu ve vlaku nedaleko Würzburgu sekerou a nožem cestující a čtyři zranil. V pátek v Mnichově osmnáctiletý útočník německo-íránského původu u nákupního centra zastřelil devět lidí a pak sebe, dalších pětatřicet zranil.

Včera se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dvě osoby zranil.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se osobně domnívá, že šlo o islamistický sebevražedný útok | Foto: Reuters

Umožněte nasazení armády, vyzval německou vládu bavorský ministr

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme