V Týně nad Vltavou likvidují škody po přívalovém dešti, potrvá to týdny

Zničené náměstí, koupaliště, kulturní dům a vyplavené rodinné domy. To jsou jen některé škody, které způsobil v Týně nad Vltavou přívalový déšť. Podle starosty jsou škody větší než po posledních povodních v roce 2013. Předběžně odhady jsou do pěti milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týn nad Vltavou uklízí a sčítá škody po ničivém přívalovém dešti

Týn nad Vltavou uklízí a sčítá škody po ničivém přívalovém dešti | Foto: Mária Pfeiferová

V centru Týna nad Vltavou od rána pracují stavební firmy a opravují chodníky, silnice a kanály. Škody jsou i na dalším městském majetku.

„Největší škodu asi registrujeme na loni nově otevřeném městském koupališti, kde došlo k zaplavení i technologické části, k narušení té stavby. Pak máme částečně zaplavenou městskou sokolovnu,“ říká starosta Milan Šnorek z ODS.

Škody jsou i po asi třiceti hodinách od přívalového deště vidět na první pohled. Na náměstí v horní části je několik desítek metrů dlouhé a asi metr hluboké vymleté koryto, na několika místech jsou velké hromady dlažebních kostek, které voda vytrhala, a pod kostelem je vyvalená zeď, částečně i na silnici.

Město musí během dopoledne vyfotit všechny škody a čekají ho jednání s pojišťovnou. Škody na majetku jsou podle starosty Milana Šnorka větší než při povodních v roce 2013.

Nejméně padesát rodinných domů má vyplavené sklepy. Lidé si už v neděli půjčovali od města vysoušeče a všichni doufají v teplé počasí, které pomůže domy vysušit.

V noci ze soboty na neděli spadlo v Týně nad Vltavou 50 milimetrů srážek. Přes centrum města protekla řeka, kterou posílila protržená malá vodní nádrž nad městem.

„Jednalo se o menší nádrž, nebyl to ani velký rybník. Tam se voda přelila přes hráz a poslala tu vodu do městských ulic. V této lokalitě čelíme poměrně často povodním, ale nikdy jsme to v takovém rozměru nezaznamenali,“ uvedl starosta.

Škody budou v Týně nad Vltavou likvidovat týdny.

Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme