Putin uvítal rozhodnutí MOV, na slavnostním zahájení v Riu ale nebude

V Kremlu přivítali rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, který plošně nezakázal účast ruských šampionů na olympiádě v Riu de Janeiru. Ceremoniálu zahájení se ale ruský prezident Vladimir Putin nezúčastní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov oznámil, že prezident Vladimir Putin má jiný pracovní program a účast na zahájení letních olympijských her v Riu neplánuje. Prezident podle mluvčího uvítal, že ruští sportovci, kteří nemají problémy s dopingem, budou moci na olympiádě startovat.

Putin prý lituje, že se olympijských her nebudou moci zúčastnit jako oficiální hosté ruští sportovní funkcionáři včetně ministra sportu Vitalije Mutka, které Mezinárodní antidopingová agentura podezřívá, že doping systematicky podporovali.

Předseda Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov označil rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru za vyvážené. To podle něj ruským sportovcům umožní startovat na olympiádě pod ruskou vlajkou, přestože času zůstalo velmi málo.

Baumrtová by Rusy z Ria vyloučila, kajakář Prskavec nechce nedopujícím sportovcům kazit sny

Číst článek

Množství mezinárodních sportovních federací kromě svazů lehké a těžké atletiky souhlasí s účastí ruských sportovců na olympiádě v brazilském Riu. Startovat ale mohou pouze ti ruští sportovci, kteří nikdy nebyli zapleteni do dopingových skandálů.

K odletu do Ria se chystají ruští plavci a plavkyně, judisté, šermíři, volejbalisté, basketbalisté, cyklisté, sportovní gymnasté a triatlonisté. Sportovci v dalších disciplínách ještě čekají na odpověď mezinárodních svazů.

Jak řekl šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov, tito sportovci se před olympijskými hrami účastnili velkých mezinárodních soutěží, jejich dopingové testy prováděla britská antidopingová agentura a vzorky odebírali zahraniční specialisté, což by mělo rozptýlit veškeré pochybnosti.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme