Jindřich Šídlo: Poslankyně opouští Babiše. No a co?

25. červenec 2016

Těžko říct, kolik lidí mimo profesionální kruh politiků a novinářů znalo před tímto víkendem poslankyni Kristýnu Zelienkovou. Teď je z ní hvězda, které třístránkový rozhovor věnoval třeba poslední Respekt.

Paní Zelienkové pro tuto chvíli slávy stačila vlastně docela banální věc: poslankyně opustila hnutí ANO a jeho poslanecký klub. Bývaly časy, kdy pro podobný hvězdný okamžik musel člověk udělat i něco víc, než odněkud po téměř třech letech demonstrativně odejít s vysvětlením, které přijde s prominutím banální i těm, kteří nikdy do ANO nevstoupili a neměli pak ani čeho litovat.

Takže Babišovo hnutí je podle poslankyně Zelienkové v podstatě obslužná organizace Andreje Babiše, v níž se netrpí vlastní názory a už vůbec ani náznaky neloajality a zpochybňování role a neomylnosti Velkého šéfa. Upřímně řečeno, to jsme tak trochu tušili.

Abychom byli vůči poslankyni Zelienkové fér: v Babišově poslaneckém týmu patřila vždy k těm samostatně uvažujícím a vystupujícím. V Respektu otevřeně přiznává svou někdejší naivitu a prohlašuje, že nehodlá vstoupit do žádné jiné strany a že tohle volební období bude její první a poslední, i když Andrej Babiš už samozřejmě stačil osvědčenou denunciační metodou oznámit, že jeho bývalá akvizice přestupuje do TOP 09.

Krok paní Zelienkové je třeba brát s jistým respektem i proto, že jej poslankyně činí ve chvíli, kdy hnutí ANO stále stoupá po své naplánované trase, jejímž cílem má být rok 2017 a hlavní vchod do Strakovy akademie. Nepochybujme ale, že se zatím najde mnoho ochotných hlasovacích rukou, které ji v příští sněmovně nahradí.

Vybírat si lidi pečlivěji

Andrej Babiš na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo

A taky je na místě přiznat si, že vnitřní konflikty uvnitř ANO jsou možná menší, než bychom u hnutí poskládaného za pár měsíců na inzerát, čekali. Už po volbách v říjnu 2013 se po Malé straně nesly zaručené zvěsti, kolik asi má Babiš ve svém klubu, jenž zcela proti očekávání čítal celých 47 duší, neřízených střel, které se mu brzy vymknou kontrole a začnou se chovat zcela svébytně.

Jistěže i v rámci klubu ANO najdeme osobnosti, které si uchovávají vlastní rozum, jako je například poslanec Jiří Zlatuška, ale taky je pravda, že poslankyně Zelienková je po třech letech první, kdo klub úplně opustil.

V komunální politice bychom našli konfliktů víc, tím nejdůležitějším byla asi pacifikace někdejší nepostradatelné Babišovy ženy pro špinavou práci Radmily Kleslové, jenže přes všechny provozní problémy, rozpady a usmiřování komunálních koalic, ANO zatím očekávanému rozkladu nečelí.

A co je nejdůležitější: průzkumy zatím ve vzácné shodě ukazují, že to nijak neovlivňuje ochotu voličů Babiše a jeho hnutí volit. Je to samozřejmě síla Babišovy osobnosti a vidina moci, která už je na dosah, co drží široké hnutí bez programu pohromadě. Samozřejmě stále platí: kdyby se zítra Babiš rozhodl, že z politiky odejde užívat vydělaných miliard, znamená to okamžitý konec ANO.

Jenže Babiš se k ničemu takovému nechystá a z celého příběhu poslankyně Zelienkové pro něj vyplývá jediné poučení: Vybírat své lidi příště ještě mnohem pečlivěji. O nic víc tu nejde.

Spustit audio