Kárné řízení čeká i úředníky, kteří upozornili na neobvyklý postup v kauze Čapí hnízdo

Ministerstvo financí podle serveru Neovlivní.cz zahájilo kárné řízení s úřednicí, která v Bruselu nad rámec své pracovní náplně zjišťovala podrobnosti o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, i s náměstkem, který jí sporný úkol zadal. Kárné řízení je ale vedeno i se dvěma úředníky, kteří na problém upozornili své nadřízené a vládního prošetřovatele. Bez uvedení detailů to potvrdil mluvčí ministerstva financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čapí hnízdo

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

„Kárná řízení se zaměstnanci jsou uzavřená správní řízení, proto o jejich důvodech a průběhu nemůže ministerstvo financí poskytovat jakékoliv informace. Kárná řízení navíc považujeme za soukromou záležitost zaměstnanců,” sdělil serveru Neovlivní.cz mluvčí Michal Žurovec. Žádný z úředníků se vyjádřit nechtěl.

Ladislavu Janákovi a Martině Uhrinové ministerstvo vyčítá, že o nestandardním dění uvnitř resortu informovali novináře. O jaké důkazy se opírá, je ovšem tajné. Dotčení úředníci vinu odmítají. Podle serveru Neovlivní.cz se každopádně kauza objevila v médiích až poté, co se stížnost dostala k vládnímu prošetřovateli.

Další kárné řízení se týká toho, že se Barbora Boschat na popud ministrova náměstka Tomáše Vyhnálka snažila v Bruselu vypátrat, co všechno ví Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který prověřuje dotační kauzy kolem Agrofertu. Činila tak bez vědomí svých tehdejších přímých nadřízených Uhrinové a Janáka. Ti se tak o jednání Boschat dozvěděli až od bruselských úředníků.

Boschat mezitím uspěla ve výběrovém řízení na pozici, kterou zastávala Uhrinová. Jestli do ní nastoupí, se ale ukáže až po konci kárného řízení. Co budou na ministerstvu dále dělat Uhrinová s Janákem, prý není jasné. Janák navíc čelí kárnému řízení i kvůli tomu, že upozornil náměstka Milana Hejnu na gramatické a stylistické chyby v zápise.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme