V JAR zatkli Krejčířovu přítelkyni a dozorce. Plánovali prý jeho útěk

Marissa Christopherová, přítelkyně Radovana Krejčíře, byla společně s vězeňským dozorcem zatčena kvůli údajnému plánu na vysvobození uprchlého českého podnikatele z jihoafrického vězení. Informoval o tom tamní zpravodajský server Iol.co.za. Už v dubnu ze stejného důvodu policisté zatkli jiného dozorce a jednoho spoluvězně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013)

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu (snímek z 2. 12. 2013) | Foto: Robert Mikoláš

Zatčení podle serveru plánovali útok na vězení Zonderwater. Údajně do něj mělo vtrhnout asi 10 lidí s útočnými puškami a Krejčíře osvobodit. Akce byla chystána na letošní březen. Českého podnikatele během ní měli odvézt do domu v jihoafrickém Mamelodi. Plán ale odhalila tajná policejní operace.

Krejčířova přítelkyně Christopherová fungovala podle zjištění jihoafrických médií jako "finanční spojka" na dozorce. Právě těm, kteří pomáhali s plány na útěk Krejčíře, měla vyplatit odměnu. Ona i další nově zatčený - Marthinus Johannes Herbst – v pondělí u soudu v Kempton Parku požádali, aby z vazby byli propuštěni na kauci.

Piet du Plessis, právník Christopherové, řekl, že propuštění jeho klienty nepředstavuje žádné riziko, protože jako matka malého dítěte nemá zájem uprchnout. Zároveň dodal, že veškerá obvinění odmítá.

Krejčířova prvorepubliková vila se nevydražila, nepřihlásil se žádný zájemce

Číst článek

Herbs zase argumentoval tím, že nemá cestovní pas. Skrze svého právníka J. J. Bothu také slíbil spolupráci s policií při vyšetřování. Soud by měl rozhodnout, jestli žádosti vyhoví, v úterý.

Podle žalobce Lawrence Gcaby čelí Christopherová i Herbs obvinění mimo jiné i z korupce.

Marissa Christopherová, bývalá modelka, která fotila například pro časopis Playboy, dříve odmítala, že by byla Krejčířovou přítelkyní. V pondělí ale u soudu přiznala, že s ním má dvouletého syna, doplnil server Iol.co.za.

Radovan Krejčíř uprchl z Česka před policejním vyšetřováním v roce 2005. Od roku 2007 žije v JAR a od listopadu 2013 je tam ve vazbě pro řadu obvinění.

Jediný případ, který v této africké zemi zatím dospěl k verdiktu, je pokus o vraždu, únos a obchod s drogami, za což Krejčíř dostal 35 let vězení. Případ se týkal únosu a mučení bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme