Letoun Solar Impulse 2 po roce a půl obletěl svět. Je to jen začátek, tvrdí vynálezci

Krátce po čtvrté hodině ráno místního času přistál v Abú Zabí sluncem poháněný letoun Solar Impulse 2. Po úspěšně završené cestě kolem světa se tak vrátil na místo, odkud v březnu loňského roku odstartoval. Experimentální stroj uletěl bez kapky paliva 40 tisíc kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Piloti Solar Impluse 2 slaví dokončení cesty kolem světa po přistání v Abú Zabí

Piloti Solar Impluse 2 slaví dokončení cesty kolem světa po přistání v Abú Zabí | Zdroj: Reuters

Poslední etapa vedla z egyptské Káhiry a trvala dva dny a dvě noci.

V kabině tentokrát seděl švýcarský pilot Bertrand Piccard. Během celé trasy kolem světa se ale po jednotlivých letech střídal za kniplem se svým krajanem André Borschbergem.

"Je to úplně poprvé, kdy tu máme letadlo, které může letět nekonečně dlouho. Máme tým, který každý let připravoval,“ říká jeden z dvojice švýcarských pilotů André Borschberg.

Každý den letadlo vystoupalo do výšky 6 kilometrů. „V noci jsme pak klesli níž, abychom si odpočinuli a snížili spotřebu energie tak, abychom mohli další den pokračovat," řekl při poslední pauze v egyptské Káhiře Borschberg.

Právě André absolvoval nejdelší etapu na celé cestě. Při přeletu z Japonska na Havajské ostrovy strávil v malé kabině rekordních pět dnů a pět nocí.

Pilot si mohl dopřát jen velmi krátké spánky a to jen při dobrém počasí.

Letoun na sluneční pohon přistál v Káhiře. Bylo to naprosto nehlučné, líčí zpravodaj ČRo

Číst článek

Energii letoun získává z víc než 17 tisíc fotovoltaických článků, které přes den nabíjí baterie, aby motory fungovaly i v noci. Letadlo z uhlíkových vláken, s rozpětím křídel přesahující Boeing 747 a s hmotností rodinného vozu, může vyletět až do výšky asi 8500 metrů.

Otcové projektu chtěli v první řadě propagovat obnovitelné zdroje energie. Ty podle nich mají nejet dostat elektřinu k těm nejchudším do nejodlehlejších vesnic, ale oba muži je považují i za budoucnost letectví.

Zkušenosti z experimentu se v nejbližší době zřejmě využijí při vývoji dronů. A oba průkopníci tvrdí, že do deseti let tu bude elektricky poháněné letadlo pro padesát cestujících.

"Dříve se objevovaly nová území, nové kontinenty. Člověka už jsme měli i na měsíci, tak co lze ještě objevovat? Teď je třeba objevovat věci, které přispějí k lepší kvalitě života," dodal pilot a spoluautor projektu Bertrand Piccard.

Trasa letounu Solar Impulse 2 | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme