Turecká vláda i opozice chtějí po nezdařeném puči novou ústavu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzkázal Evropské unii, že jeho země nepřestane dodržovat smlouvu o zadržení migrační vlny. Naopak evropský blok podle něj ale své závazky neplní. Patří k nim zrušení vízové povinnosti pro občany Turecka a pokračování přístupových rozhovorů. Proces sbližování by mohlo zcela zastavit znovuzavedení trestu smrti, o kterém turecká vláda vážně uvažuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav

Turecký prezident Erdogan vyhlásil v zemi výjimečný stav | Zdroj: Reuters

Turecko chce po nezdařeném vojenském puči novou ústavu. "Všechny politické strany, včetně vládní AKP, chtějí připravit novou ústavu a zbavit tak zemi stávajícího dokumentu, který se zrodil z vojenského puče,“ prohlásil turecký premiér Binali Yıldırım.

„Nová ústava bude odpovídat dnešní době a reprezentovat všech 79 milionů občanů," dodal. Prozatím se ale pozmění alespoň stávající dokument.

O nové ústavě mluví už delší dobu prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho cílem je zavést v zemi prezidentský systém vlády. Zatím není jasné, nakolik tuto vizi teď podporuje turecká opozice.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme