Útoky v Evropě. Je důvod k panice? Evropa není epicentrem násilí, odpovídá politolog Ditrych

26. červenec 2016

Během letošního roku teroristé útočili v Bruselu, v Nice. Německo během posledního týdne zasáhla série útoků. Dnešní útoky ve Francii skončili smrtí kněze. Eskaluje násilí v míře, která je pro Evropu neobvyklá nebo jde naopak o stav, který byť tragický, není v historii neobvyklý?

„Zdá se, že svět je, obrazně řečeno, plný útoků. Je to skutečně jen zdání nebo zažíváme něco výjimečného?" ptá se v úvodu Interview Plus Michael Rozsypal.

„To, co se děje, je samozřejmě znepokojivé. S každým tím útokem jsou spojené lidské tragédie. Ať se jedná o spektakulární útoky s vyšším počtem obětí, nebo i o ty útoky izolované a ojedinělé, které v posledních týdnech sledujeme se zvyšující se frekvencí. Na druhé straně, když se podíváme na statistiky, ať už celosvětové nebo evropské, tak se nezdá, že by šlo o problém, který byl až tak naléhavý ve srovnání s řadou dalších rizik, kterým čelíme,“ uvádí politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Ústavu mezinárodních vztahů Ondřej Ditrych.

Čtěte také


Tři čtvrtiny útoků jsou koncentrovány do pěti zemí světa, jejich obětmi jsou muslimové, a Evropa zkrátka není epicentrem politického násilí, kterému říkáme terorismus. Ondřej Ditrych

Ditrych na číslech prezentuje, že podle meziročních dat 2014 a 2015 došlo k poklesu útoků celosvětově o 13 % a k poklesu počtu úmrtí o 14 %. Důvodem je klesající násilí především v Iráku, Pákistánu a Nigérii. Situace v Iráku se však od roku 2015 změnila, jak také upozorňuje.

„Čísla působí velmi chladně – ale mají i ten účinek, že mohou pomoci odhlédnout od každodenních zpráv, kdy jsme bombardováni zprávami o útocích, neklidu a chaosu, zprostředkovaném především vizuálními sdělovacími prostředky. Vytváří to iluzi bezprostřednosti, kdy to, co se děje na místě velmi vzdáleném, tak nejenom že se opakuje znovu a znovu – ale jako by se dělo v našem obývacím pokoji.“

Je Evropa stále bezpečné místo?

Loni bylo v Evropě více teroristických útoků než v roce předchozím. Před pár dny zveřejnil tuto zprávu Europol. „Nechci v žádném případě nic zlehčovat, jde o lidské tragédie – ale svět jako takový a Evropa jako jeho součást, je – když se na to podíváme z obecného pohledu – vlastně dnes mnohem bezpečnějším místem, než kdykoli v minulosti.“

Ve světle aktuálních událostí se může zdát tato myšlenka absurdní. Host Interview Plus odkazuje na studie Stevena Pinkera, který současný stav označuje jako dobu dlouhého míru, kdy je zaznamenáván výskyt vnitrostátních konfliktů.

Poslechněte si celé Interview Plus a zjistíte další souvislosti.

Infographic: Victims Of Terrorist Attacks In Western Europe | Statista
You will find more statistics at Statista
autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio