Sparta ani Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů neoslnily, do odvet půjdou po domácích remízách

Fotbalisté pražské Sparty ve 3. předkole Champions League sice vedli nad Steauou Bukurešť až do 75. minuty, ale do Rumunska nakonec pocestují po remíze 1:1. Ani Plzeň nedokázala před vlastním publikem zvítězit. Svěřenci nového kouče Romana Pivarníka se s ázerbájdžánským Karabachem rozešli bez branek a navíc dohrávali v početním oslabení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty si inkasovaným gólem od Steauy ztížili situaci do odvety v Rumunsku

Fotbalisté Sparty si inkasovaným gólem od Steauy ztížili situaci do odvety v Rumunsku | Zdroj: ČTK

Oba čeští rivalové zahájili letošní tažení nejprestižnější evropskou klubovou soutěží v domácím prostředí.

Pražané už ve 4. minutě čelili nebezpečné hlavičce Nicolaeho Stanciua. Brankář David Bičík ji ale zlikvidoval.

Pak začali tlačit domácí. Gólman rumunského celku Florin Nita se musel blýsknout proti Davidu Lafatovi, který ve stoprocentní šanci z těsné blízkosti nezamířil mezi tři tyče.

Ve 35. minutě už ale Nita nestačil na hlavičku Josefa Šurala, jenž po centru Bořka Dočkala poslal Spartu do vedení. Navýšit ho mohl Tiémoko Konaté, pět minut před pauzou však zpoza šestnáctky střílel vedle.

Hned po přestávce opět zahrozili hosté. Bojan Golubovič si naběhl na přední tyč a z voleje rozvlnil boční síť.

Patnáct minut před koncem základní hrací doby už ale Bičík lovil balon ze své brány. Za přesnou ranou nejaktivnějšího hráče Steauy Nicolae Stanciu z přímého kopu se jen ohlédl.

Sparta už v závěru s vyrovnaným stavem utkání nic udělat nedokázala, a tak do Rumunska příští středu pocestuje po remíze 1:1.

Sparta Praha - Steaua Bukurešť 1:1 (1:0)
Branky: 35. Šural - 75. Stanciu. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Achmüller (Něm.). ŽK: Matějovský, Zahustel, Frýdek, Kadlec - Tamas, Stanciu, Pintilii, Aganovič, Enache. Diváci: 13 257.

Sestavy:
Sparta: Bičík - Holek, Brabec, Kadlec - Zahustel (80. Costa), Čermák (63. Matějovský), Dočkal, Frýdek, Konaté - Šural (59. Fatai), Lafata. Trenér: Ščasný.
Steaua: Nita - Enache, Tamas, Tosca, Momčilovič - Stanciu, Pintilii, Tudorie (55. Popa), Achim (89. D. Popescu), Aganovič (62. Sulley) - Golubovič. Trenér: Reghecampf.

Plzeň dohrávala v oslabení

Remízový osud potkal i obhájce českého titulu Viktorii Plzeň. Pod novým koučem Romanem Pivarníkem se Západočeši mohli na evropské scéně poprvé prosadit po 28 minutách duelu s Karabachem. Po rohu ale rozvlnili jen boční síť.

Před poločasem pak navrátilec Michal Ďuriš pálil z hranice pokutového území těsně vedle levé tyče brány ázerbájdžánského protivníka.

Po přestávce ho napodobil Patrik Hrošovský, který z ještě větší vzdálenosti mířil nad. Největší možnost tak měl po svém nástupu na hřiště v 63. minutě Michael Krmenčík, jehož hlavička se jen o kousek neprošla k tyči.

Plzeňské pak navíc přibrzdilo vyloučení stopera Jana Baránka, který patnáct minut před konečným hvizdem obdržel druhou žlutou kartu a předčasně zamířil pod sprchy. Na půdě Viktorie už se stav do konce duelu nezměnil.

Viktoria Plzeň - Karabach 0:0
Rozhodčí:
Stavrev - Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.). ŽK: Baránek - Madatov. ČK: 75. Baránek. Diváci: 10 268.

Sestavy:
Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela, Kolář (79. Hejda), Kovařík (72. Kopic) - Ďuriš (62. Krmenčík). Trenér: Pivarník.
Karabach: Sehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli (79. I. Gurbanov) - Míchel, Garajev - Dani Quintana (67. Ismajilov), Richard Almeida, Reynaldo - Madatov (46. Muarem). Trenér: G. Gurbanov.

Postupující čeká štědrá odměna

Postupem do play-off Champions League si můžou Pražané a Viktoriáni zajistit minimálně tři miliony eur, v přepočtu tedy přes 80 milionů korun. Za účast ve skupině pak kluby inkasují 380 milionů korun.

Na takový úspěch čeká Sparta od sezony 2005/06, kdy si základní fázi Champions League zahrála naposledy. Plzeň na postup do základní skupiny Champions League čeká od ročníku 2013/14.

Před rokem se čeští rivalové zastavili právě ve 3. předkole. Sparta nepřešla přes moskevské CSKA, ačkoli na jeho půdě uhrála nadějnou remízu 2:2, Viktoriáni si zase vylámali zuby na izraelském Maccabi Tel-Aviv.

Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme