Tesla, kterou 'řídil autopilot', jela před smrtelnou nehodou nedovolenou rychlostí

Automobil Tesla, který v květnu během jízdy se zapnutým systémem samořízení narazil do nákladního vozu, jel nedovolenou rychlostí. Vyplývá to z předběžné zprávy amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Šlo o první havárii, při které zemřel člověk v samořízeném vozu od americké automobilky Tesla Motors.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesla Model S

Tesla Model S | Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, Autor Martino Castelli

NTSB dnes uvedla, že sedan na elektrický pohon Model S jel rychlostí 119 kilometrů v hodině v úseku dálnice, kde byla nejvyšší povolená rychlost 105 kilometrů v hodině.

Za volantem seděl čtyřicetiletý majitel technologické společnosti z Ohia, který v tu chvíli využíval tempomat a systém udržování automobilu v jízdním pruhu. Tyto prvky jsou součástí systému samořízení v Tesle zvaného autopilot. Zpráva NTSB ale tento systém nezmiňuje, uvedla agentura AP.

Střecha sedanu narazila pod úhlem 90 stupňů do spodní strany návěsu, odlomila se a uletěla. Nákladní vůz v tu chvíli zatáčel doleva.

Model S je vybaven funkcí automatického nouzového brzdění. Tesla a americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu původně uvedly, že autopilot nedokázal rozlišit bílou stěnu kamionu od jasné oblohy a auto ani jeho řidič se nesnažili zabrzdit.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme