Mám horečku, omluvil se Nečesaný u soudu. Předložil potvrzení z nemocnice, kterou vede jeho otec

Vrchní soud odročil projednávání případu Lukáše Nečesaného, který je podezřelý, že v roce 2013 vážně poranil kadeřnici v Hořicích. Nečesaný soudu řekl, že je nemocný, a předložil lékařskou zprávu z liberecké nemocnice, kterou řídí jeho otec. Hradecký krajský soud v dubnu poslal mladíka za pokus o vraždu na 13 let do vězení. Nečesaný tvrdí, že je nevinný, a proti verdiktu se odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Nečesaný (vlevo)

Lukáš Nečesaný (vlevo) | Zdroj: ČTK

„Mám tři dny horečky, mám v sobě dva diazepamy a paralen. Nebudu schopen reagovat tak kompetentně, abych se mohl účastnit,“ odůvodnil žádost u soudu Nečesaný. Soudce Jiří Lněnička mu po poradě se senátem vyhověl a další termín určil na 31. srpna. Soudce také přiblížil, že Nečesaný poslal omluvenku již v úterý. Její součástí byla lékařská zpráva z Krajské nemocnice v Liberci, kde je ředitelem Nečesaného otec. Nečesaný se u soudu podle svých slov omluvil vůbec porpvé během takřka tříletého soudního kolotoče.

Nynější soudní jednání je v případu už nekolikáté v řadě. Za pokus o vraždu 53leté kadeřnice v Hořicích poslal královéhradecký krajský soud Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení.

Vrchní soud trest později o tři roky zmírnil, Nejvyšší soud však loni v květnu původní verdikt pro nedostatek důkazů úplně zrušil, propustil Nečesaného z vězení na svobodu a nařídil nové projednání.

Letos v dubnu si pak Nečesaný u Krajského soudu v Hradci Králové opět vyslechl odsuzující verdikt – 13 let za mřížemi.

„Jsem nevinný člověk, který nic neudělal, na policii jsem se přihlásil jako svědek, chtěl pomoci policii, a tohle he výsledek, 13 let, z toho už dva roky a tři měsíce mám odseděno,“ řekl Nečesaný v dubnu po vynesení rozsudku.

Mladík tvrdí, že ho kadeřnice odmítla na konci pracovní doby ostříhat a tak odešel.

Obhájce: K našim důkazům soud nepřihlíží

Rozsudek kritizoval i jeden z obhájců Nečesaného Oldřich Chudoba. Podle něj se hradecký soud nepořádal s výtkami, kvůli kterým Nejvyšší soud Nečesaného osvobodil.

„Opět selektivně byly vybrány důkazy. Jednoznačně všechny důkazy, které jakýkoli způsobem předložila obžaloba, byly akceptovány soudem, naše důkazy byly v průběhu zamítány a vůbec k nim soud nepřihlíží,“ poznamenal Chudoba.

Klíčové pro poslední verdikt bylo svědectví napadené kadeřnice, která Lukáše Nečesaného označila za útočníka. Předtím si nebyla zcela jistá.

Soud odůvodnil odsuzující verdikt také výpovědí spoluvězně, kterému se Nečesaný údajně přiznal, a trasologickými a pachovými stopami.

„Soud zhodnotil důkazy tak, jak mu byly předloženy, vypořádal se v ústním odůvodnění s těmito důkazy, konstatoval, že činí ucelený řetězec,“ řekla po zatím posledním rozsudku státní zástupkyně Lenka Faltusová.

ČRo, Jiří Fremuth, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme