Český Krumlov vytlačil žebráky, kteří obtěžovali turisty, z centra. Najal placené hlídače

S žebráním v Českém Krumlově je konec. Žebráci, kteří obtěžovali turisty, se z centra stáhli. Frekventovaná parkoviště, městský park a Náplavku totiž hlídají pracovníci bezpečnostní agentury. Největším trestem je prý pro žebráky vylití alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov (pohled ze zámku)

Český Krumlov (pohled ze zámku) | Foto: Daniel Kukla

Dvoučlennou hlídku potkávají lidé v centru města téměř denně. A to kvůli četným stížnostem na chování žebráků.

„Lidé se báli, cítili se ohrožení a ventilovali to tím způsobem, že říkali: Dělejte s tím něco na radnici,“ vzpomíná místostarosta Českého Krumlova Josef Hermann (KDU–ČSL).

Hlídka třeba napomíná občany, kteří na Náplavce i přes zákaz pijí alkohol. Někdy se pracovníci bezpečnostní agentury nevyhnou konfliktu.

Žebráci měli zpočátku z hlídek legraci

„Zpočátku, když jsme sem začali jezdit, jsme jim byli v podstatě pro srandu. Nic si z nás nedělali, brali nás jako zábavu. Časem se ale ukázalo, že na ně platíme a že přestali okupovat park a přesunuli se místa, kde neobtěžují lidi,“ říká jeden z hlídačů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český Krumlov vytlačil z centra města žebráky, kteří obtěžovali turisty. Centrem procházejí hlídky bezpečnostní agentury

„Nejdříve je verbálně upozorníme na to, že porušují vyhlášku města. Pak přikročíme k tomu, že vyléváme alkohol, což se zdá pro ně jako největší trest,“ dodává jeho kolega.

V přítomnosti turistů prý ale narušitelům veřejného pořádku znovu otrne. Až 5tisícová pokuta za porušení vyhlášky o aktivním žebrání je ale od obtěžování turistů neodradí.

„Pokuta je od těchto občanů prakticky nevymahatelná,“ přiznává velitel českokrumlovských strážníků Jan Šítal. Jejímu udělení se ale žebráci vyhnout většinou snaží a před hlídkou si to dovolí jen málokdo.

Jitka Cibulová Vokatá, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme