Inzulin zachraňuje lidské životy už 95 let, tisíce lidí o své cukrovce neví

Objev inzulinu před 95 lety znamenal pro lidi trpící cukrovou záchranu. Právě tenhle hormon umí upravit koncentraci cukru v krvi. Ještě před sto lety přitom lidé na cukrovku umírali. Inzulin se povedlo poprvé izolovat kanadským lékařům Fredericku Bantingovi a jeho asistentu Charlesi Bestovi 27. července 1921.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inzulín

Inzulín | Foto: Marián Vojtek

„Ve dvacátých letech minulého století se v sérii pokusů ukázalo, že u pejsků se dá extraktem ze slinivky břišní zachránit situace, když se jim navodil uměle vzniklý diabetes,“ popsal už dříve diabetolog profesor Milan Kvapil.

„Velice rychle - tehdy naprosto na současné poměry neočekávaně - se inzulín, který byl extrahován, rozšířil do všech států na světě. Během roku, dvou let se po celé zeměkouli se začali pacienti s první typem dibetes léčit izulinem,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémem je i stádium předcházející cukrovce, tzv. prediabetes, upozorňuje Eva Rajlichová

V roce 1923 získal Frederick Banting za svůj objev Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Diabetes prvního typu totiž byla ještě ve dvacátých letech neléčitelná choroba. Pacienti, většinou mladí lidé a děti, na ni umírali.

Původně se užívaly inzulíny izolované ze slinivek vepřů a skotu. V současnosti se dá vyrobit úplně stejná molekula, jako má člověk ve svém těle uměle. Už běžně se používají takzvaná analoga inzulínu.

„Což je variace molekuly normálního běžného lidského inzulinu, která má lepší vlastnosti pro běžnou léčbu,“ vysvětluje Milan Kvapil.

Lidí s cukrovkou ale stále přibývá. „U nás budeme mít asi 10 procent diabetiků, to znamená, dalších tak 200 tisíc bude asi někde nediagnostikovaných. Buď z toho důvodu, že nechodí k lékaři, nebo prostě nejsou testováni,“ řekl lékař 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty UK Martin Prázný.

„Problém ještě je v tom, že my už dneska máme něco, čemu se říká prediabetes, a to je vlastně takový další vztyčený ukazovák. Takové varování, pozor, ten člověk má velké riziko rozvoje diabetu v budoucnu. A těch máme asi dalších osmi procent.“

Pomocí inzulinu se lékařům daří diabetiky dobře léčit. Nadobro jí pacienta zbavit ale zatím neumí. Důležité je také to, aby lidé dodržovali stanovenou léčbu a zdravou životosprávu.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme