'Bernie, nebo nic.' Clintonová získala nominaci, odpůrce mezi demokraty ale neutišila

Američtí demokraté oslavují historický okamžik. Hillary Clintonová získala oficiální stranickou nominaci do podzimních prezidentských voleb. I přes radostnou atmosféru ale demokrati nejsou v pohledu na svou kandidátku jednotní. Příznivci senátora Bernieho Sanderse, se kterým ministryně svedla tvrdý boj, odmítají přiznat porážku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnoho příznivců Bernieho Sanderse odmítá přiznat porážku

Mnoho příznivců Bernieho Sanderse odmítá přiznat porážku | Zdroj: Reuters

S tancem, nadšením a také dojetím přijali tady ve Filadelfii tisíce účastníků demokratického sjezdu oficiální nominaci Hillary Clintonové. Ve Spojených státech je to vůbec poprvé, co se ženě povedlo získat kandidaturu jedné ze dvou velkých politických stran a mnozí tady neskrývají pohnutí z toho, že jsou svědky historické události.

Crystal Mooreová z Massachussets se raduje, přestože svůj delegátský hlas věnovala Berniemu Sandersovi. „Výběr kandidáta skončil, tak jak skončil. Teď se musíme semknout a Hillary Cintonovou podpořit v boji proti republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi,” je přesvědčená Crystal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Část příznivců Bernieho Sanderse dál odmítá podpořit Hillary Clintonovou, informuje přímo z Filadelfie zpravodajska ČRo Lenka Kabrhelová

Jenže ve stranických řadách, alespoň se zdá, zejí hluboké příkopy. Senátor Bernie Sanders sice své příznivce několikrát vyzýval k podpoře Hillary Clintonové, a dokonce sám - ve snaze demonstrovat stranickou jednotu - požádal o její oficiální nominaci.

Na výzvy k jednotě neslyší všichni

Ani jeho výzvy ale zklamané delegáty nepřesvědčily. Reina Weidingová, která zastupuje stát Havaj, po sečtení hlasů opustila sál. Spolu se skupinkou podobně smýšlejících kolegů vyrazila na krátkou "okupační stávku" tiskového centra – jak říká, proto, aby její argumenty konečně bylo slyšet.

Clintonová získala nominaci, je první ženou ve finále boje o Bílý dům

Číst článek

„Přiletěla jsem takovou dálku, jen abych zjistila, že se můj hlas nepočítá – demokratické vedení se dopředu rozhodlo, kdo bude vítězem,” naráží mladá žena na skandál, který demokratickou stranu postihl těsně před začátkem sjezdu.

Ze stranických serverů unikly e-maily, které naznačují, že se demokratické špičky snažily Berniemu Sandersovi v kampani podrazit nohy. Rozhořčení Sandersových příznivců nezmírnila ani následná omluva a rezignace předsedkyně strany.

Delegát demokratické konvence ve Filadelfii naslouchá projevu bývalého prezidenta Billa Clintona | Foto: Reuters

Malcolm Kenyatta, demokrat z Pennsylvánie, věří, že tábor vzbouřenců nerezignuje – a jak říká v kriticky důležitých volbách – vyrazí za tři měsíce hlasovat.

„Heslo ‘Bernie, nebo nic’ znamená konec nadějí pro rodiny, které doufají ve zvýšení minimální mzdy. Konec snů pro imigranty, kteří tu usilují o lepší život. Konec nadějí pro ženy, které čekají na rovné příležitosti. Donald Trump nic z toho prosazovat nebude. A každý, kdo má jen minimum zodpovědnosti, nemůže zůstat sedět doma, když je v sázce tolik,” je přesvědčen Malcolm Kenyatta.

Bernie Sanders podpořil Hillary Clintonovou, z křesel zvedla delegáty Michelle Obamová

Číst článek

Jak současně dodává, všichni musí udělat krok zpět, vydechnout a pochopit, že lidmi cloumají emoce.

„Kampaň vyžaduje obrovské nasazení a úsilí, voláte tisícům lidí, klepete na jedny dveře za druhými, to všechno je velmi emociolnální. A proto tu vidíte lidi plakat a objímat se. Pamatuju se živě na rok 2008, kdy Hillary Clintonová prohrála, tehdy jsem na tom byl podobně. Pak jsem se ale sebral, došel k závěru, že musím podpořit Baracka Obamu, a dodnes to považuju za jedno ze svých nejlepších rozhodnutí,” říká delegát z Pennsylvánie.

Současně připouští, že Hillary Clintonovou v příštích měsících čeká nelehký úkol, pokud její kampaň má skončit dalším historickým milníkem, kdy v prezidentském křesle poprvé usedne žena.

Lenka Kabrhelová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme